Една малка стъпка за човечеството, но голяма крачка за българския туризъм

06:23, 06 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

В 68-ото издание на регионалната комисия ,,Европа“ към ООН България става част от Изпълнителния съвет на Световната организация по туризъм.

Участие в събитието, на което България е домакин, вземат представители на приблизително 40 държави и над 20 министри на туризма. По време на него става ясно още, че страната ни е първата държава, която получава грант, свързан с развитието на маркетинга у нас.

Официално начало на форума дават служебният министър д-р Илин Димитров и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН – Зураб Пололикашвили.

Снимка: БГНЕС/Президентство

Министър Димитров отбелязва, че програмата на събитието ще бъде интензивна, като в нея трябва да бъде включено обсъждането на политиките, мерките и решенията за развитието на туризма, който той определя, като един от най-важните отрасли на нашия континент.

През тази година изтича мандатът на четири от европейските държави, които членуват в Изпълнителния съвет на СОТ – Франция, Италия, Португалия и Турция, както и този на Русия, която по-рано прекрати цялостното си членство в организацията. 

По тази причина България отдава изключително внимание на домакинството си, което трябва да послужи като възможност за затвърждаване на имиджа ни на една от най-проактивните членки на СОТ.

Снимка: PIXABAY/Ivaylost

Министерството на туризма официално съобщи, че страната ни ще бъде домакин на ключовото международно събитие в края на месец декември миналата година и посочи, че е планирано да се гласуват овакантените места в регион Европа от членовете на Изпълнителния съвет на СОТ за периода 2023 – 2027 година.

Защо ни е важно?

Домакинството на 68-ата сесия на Регионалната комисия ,,Европа“ на СОТ е сериозно международно признание за България. То предоставя отличната възможност българският туристически сектор да бъде представен като продукт пред широка и професионално ориентирана аудитория, съставена от министри, държавници, представители на бизнеса, академичните среди и други.

От гледна точка на икономическите аспекти на предстоящото взаимодействие със СОТ и интеграцията на по-широк кръг от заинтересовани страни на българския туристически сектор може да се погледне като на поле с неоползотворен потенциал, което има възможност да окаже благоприятно въздействие на все по-активното сътрудничество на страната ни с европейски партньори с цел развитието на конкретни ниши.

Снимка: PIXABAY/Anestiev

Събитието предоставя и трибуна, чрез която страната ни може ясно да заяви своите цели и амбиции. Инвестициите отвън се разглеждат като ключ към развитието на българския туризъм. 

По данни на Световната организация по туризъм България застава на шесто място в света по бързо възстановяване от пандемията от КОВИД- 19. Въпреки последните трудни години, които оказаха тежко влияние и на сферата на туризма, този сектор у нас се съживява бързо и устойчиво, което му позволява в бъдеще да заеме водещо място в Европа.

Възстановяването на туристическия живот на Стария континент постигна значителен напредък през 2022 година, което до голяма степен се дължи на задържаното търсене и излишните спестявания, натрупани по време на пандемията. Комбинираният ефект от тези фактори доведе до удължаване на летния сезон в много страни, сред които и България.

Снимка: PIXABAY/Sapviktor

Представителите на туристическия бранш в Европа се надяваха точно на такъв момент, който ще им даде тласък, за да съживят бизнеса си отново.

Подобно удължаване на летния туристически сезон се предвижда и тази година, което ще се окаже добра възможност за българската страна да затвърди придобитата позиция вследствие на провеждането на този форум, както и да привлече нови чуждестранни инвестиции.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:55, 06 юни 23

Понякога е странно как държавата се тресе, но в нея все пак се случва нещо ползотворно

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама