19-годишният екстремист ислямист

07:42, 08 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Британски тийнейджър попада в затвора до живот, след като плановете му да извърши нападение срещу полицаи и военни биват осуетени от майка му,  която решава да го предаде на властите.

19-годишният Матю Кинг от Есекс приема исляма по време на КОВИД-19. Започва да гледа екстремистки материали в интернет, което води до бързата му радикализация. В продължение на седмици набелязва военни казарми и полицейски участък, като публикува кадри в социалните мрежи на служителите, работещи там, с текст ,,целта засечена“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yoan Valat

Ръководителят на екипа за борба с тероризма Доминик Мърфи посочва, че младежът е имал желанието да измъчва и убива американски или британски войници.

В онлайн разговори в Snapchat с млада жена, която остава неназована, Матю обяснява, че ще стане мъченик, организирайки безразборни нападения срещу обществеността, чрез които да убива неверници.

Докато планира терористичните си актове, той търси съвети в интернет и за най-добрите маршрути, които могат да му позволят да пресече границата със Сирия, където да се присъедини към т.нар. Ислямска държава. Търси и видеоклипове за тактическото обучение на ИДИЛ и за използване на ножове. Но плановете му внезапно се осуетяват, когато майка му решава да го докладва на държавната програма за предотвратяване на тероризма.

На 17 май 2022 година камера за видеонаблюдение заснема през нощта Кинг, който снима армейска казарма в Станфорд, което дава основание на властите да го задържат още на следващия ден.

Съдията по делото определя постъпката на майката на обвиняемия като смела, но по-късно осъжда сина ѝ на доживотна присъда, от която той трябва да излежи минимум 6 години, за да може делото да бъде преразгледано. Основанието за това решение е планирането на терористични атаки срещу британски военни и полицаи.

Защо ни е важно?

Пандемията от КОВИД-19 промени всички. Ограниченията, нарастващото икономическо неравенство и ерозията на доверието в правителствата, съчетани с повсеместното отклоняване на ресурси от борбата с тероризма, са сред основните фактори, които доведоха до появата на множество случаи на радикализация през този труден период.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Vaughan

Дългото затваряне накара много хора да останат сами със себе си и да прекарват изключително много време в интернет пространството. Именно тогава в Обединеното кралство започнаха да се наблюдават значителни пикове в екстремистката дейност, а също и увеличаване на разпространението на теориите на конспирациите.  А предимство на конспиративните възгледи спрямо цялата друга информация е, че предлага бързи и достъпни отговори на онези, които изпитват тревожност или се чувстват объркани.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Vaughan

Често радикалните групи използват религията и идеологията, за да легитимират общественото недоволство, поставяйки се в ролята на посредници за промяна, като едновременно с това обещават овластяване и чувство за цел.

Младите хора по-лесно се превръщат в мишени на тази дейност. Те се радикализират или стават екстремисти, защото търсят бързо удовлетворение на три основни човешки нужди: идентичност, общност и чувство за цел. Дефицитът на едно от тези три направления прави младежите по-податливи на заблудата, че екстремистите са отговорът на техните проблеми.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Neil Hall

Проучвания на обществените мнения показват, че тенденцията на нарастващ страх към европейските мюсюлмани продължава да се развива. Те масово биват възприемани като заплаха за националната идентичност, вътрешната сигурност и социалната структура.  Мюсюлманите, от друга страна, стават все по-убедени в това, че мнозинството от европейците отхвърля тяхното присъствие и е склонно да очерня религията им.

Подобно недоразумение е тревожно, защото подхранва опасната ислямофобия, а едновременно с това и радикализацията. Но в съвременната си форма този радикализъм не е резултат от неуспешна интеграция на индивида в обществото, а по-скоро от локално-глобалните връзки, до които той има достъп.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Neil Hall

Пандемията без съмнение повлия на ситуацията в това отношение, особено в онлайн пространството, като успя да изостри различните обществени нагласи, което терористите удобно използват, за да промотират своите възгледи на омраза или екстремизъм.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Милена 09:41, 08 юни 23

Все още не мога да повярвам, че децата ни са изложени на подобна заплаха във всеки момент

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама