Най-неочакваният посредник за мир

20:17, 17 юни 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Обединени от общата идея за постигане на мир, лидери от Южна Африка, Египет, Сенегал, Конго–Бразавил, Коморските острови, Замбия и Уганда, сформират делегация, която първо да срещне с президента Володимир Зеленски, а на следващия ден с Владимир Путин.

Четиримата президенти и тримата представители идват от различни части на Африка и имат различни възгледи за конфликта. Уганда и Южна Африка са считани за клонящи към Русия, докато Замбия и Коморските острови са обърнати повече към Запада. Египет, Сенегал и Конго–Бразавил до голяма степен заемат неутрална позиция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Martial Trezzini

Високопоставеният дипломатически екип се оглавява от президента на Южна Африка Сирил Рамафоса и президента на Сенегал – Маки Сал.  Мисията им предвижда предложение за серия от ,,мерки за изграждане на доверие“. В текста на проект за рамков документ се посочва, че цел на тази мисия е ,,да популяризира значението на мира и да насърчи страните да се съгласяват на воден от дипломацията процес на преговори“.

Рамковият документ, който все още не е изцяло оповестен публично, изброява редица мерки, които биха могли да включват изтегляне на руските войски, премахване на тактическите ядрени оръжия от Беларус, отмяна на заповедта за арест на Путин, облекчения на санкциите, включително и ,,безусловна сделка за зърно и торове“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Daniel Irungu

Последиците от войната се отразяват на държавите от Африка вследствие на нарушените доставки на зърно и други хранителни продукти. Положението е особено тежко предвид върлуващия от десетилетия глад на континента.

Поемането на инициативата от южноафриканския лидер се дължи на опита му на парламентьор. Преди години, Рамафоса изиграва ключова роля в преговорите, сложили край на апартейда.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/DanielKim Ludbrook

Досега мирните планове, предложени от други страни, сред които и Китай, се провалят и критиците са скептични, че африканските лидери ще успеят да постигнат някакъв напредък.

Защо ни е важно?

От страна на Африка, интересът в посока прекратяване на конфликта е обясним, защото войната в Украйна има опустошителен ефект върху африканските общности. Конфликтът води до продоволствена криза, която продължава да се задълбочава, покачвайки цените на зърното и торовете. Засегнати са и жизненоважни сектори като енергетиката, сигурността и международните финанси.

Инициираните срещи са рядък дипломатически опит за активност извън континента Африка, въпреки засилената активност на страните от региона в ООН и други международни организации.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Justin Lane

Мисията се разглежда като необичаен изблик на активност от страна на Африка, предвид спокойния ѝ подход към войната в Украйна, която мнозина възприемат предимно като конфронтация между Русия и Запада.

Въпреки международното желание за постигане на мир, първата цел пред новосформирания дипломатически екип трябва да бъде стартирането на разговор между двете страни в конфликта, като се започне първо с въпроси, които не засягат пряко военното положение. Ако това бъде постигнато, работната група ще има добра основа за започването на същинската част от мирните преговори.

Защото едно от малкото, но изключително важни предимства, с които разполагат африканските дипломати е, че това не е  тяхната война.

Друго, което могат да постигнат африканските лидери е да намерят решение на въпроси, които имат пряко значение за Африка. Като зърното и торовете например.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Evgeny Byatov

Въпреки че нито Русия, нито Украйна са проявили интерес към провеждането на мирни преговори и двете страни имат полза от това посещение. Москва отдавна се опитва да култивира влиянието си в Африка като противотежест на Запада, а Украйна има нужда африканската дипломация да се застъпи за нейния случай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Oeg Petrasyuk

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:06, 18 юни 23

Първо,само 0,5% от зърното на Украйна отива в Африка,всичко останало отива в източноевропейските държави и умишлено им съсипва земеделието-вече го видяхме на практика Второ ,войната ще спре само когато на зеленото фашистче му наредят американците да я спре Заради това чудовище всекидневно загиват безмислено хиляди млади момчета от собствения му народ ....и е странно,че още е жив....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама