Правилото за розовото масло

19:45, 02 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

По време лидерска дискусия за бъдещето на европейската икономика, в разрез с обсъжданите проектозакони, премиерът Николай Денков поставя въпроса за българското розово масло. Повод за реакцията му става предложението на Европейската комисия за законодателни промени, касаещи етикирането на химическите субстанции, сред които попадат и етеричните масла.

По време на дебата по темата ,,Икономика“ българският премиер посочва съществени пропуски в проекта на Регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали (CLP), който поставя етеричните масла в графата с опасните химични смеси. Пред останалите лидери премиерът академик определя подготвените разпоредби като злоупотреба с науката. Вследствие на това, той изрично моли председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен текста да бъде прецизиран, защото не е ,,научен, какъвто трябва да бъде“.

Снимка: БГНЕС/ЕПА

Преди окончателното приемане съдържанието на текстовете, то трябва да бъде обсъдено от страните членки и от Европейския парламент.

Предложените промени предизвикват тревога и у производителите, включително в България, които смятат, че поправките ще отблъскват потребителите от маслата. ,,Като химик казвам, че има проблем в това, което се предлага, защото, когато обсъждаме дали нещо е вредно, винаги трябва да казваме не само какво е веществото, а и каква е неговата концентрация. В представения текст думата ,,концентрация“ я няма“, обяснява акдадемик Денков.

Защо ни е важно?

Българското розово масло е едно от най-скъпите и търсени на международния пазар парфюмни етерични масла. В наши дни приблизително 100% от продукцията му е предназначена за износ, основно за САЩ, Франция, Южна Корея и Япония. Евентуалното приемане на Регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали би довело до свиване на пазара за разпространение на българския продукт.

Снимка: PIXABAY/andreas N

Предложените промени в законодателството на ЕС са част от Зелената сделка, която според Комисията цели по-добра защита на потребителите. Критиците на идеята обаче изразяват опасения, че Брюксел може да прекали с въвеждането на спорната поправка. Местните власти, евродепутати и лобистки организации се подготвят да защитават интересите на сектора, който не засяга единствено България, но също и Италия, Испания и Франция.

Очаква се преките ефекти от въвеждането на новите мерки да бъдат предимно административни, свързани с разходите покрай новото етикетиране. Но докато финансовото въздействие от това предстои да бъде оценено, истинската заплаха за производителите се крие във възможността те да бъдат изключени от пазарите на козметика, билки и лекарства.

Снимка: PIXABAY/nir_design

Българското розово масло е сложен природен продукт, който не може да бъде получен по синтетичен път. Затова класифицирането му, както и това на всички останали етерични масла, не като естествени, а като химически продукти, веднага би оказало ефект върху парфюмерийната и фармацевтичната индустрия.

Снимка: PIXABAY/silvarita

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:29, 03 юли 23

Нали това е целта на ЕС,да ни прецака търговията с розово масло,както направиха с тираджиите,те друга цел нямат освен да премахнат нашата конкуренция.А доколкото виждаме нашите евродепутати си получават високите заплати и не си мръдват пръста да лобират за България,напротив пречат,както стана с Македония,Как не видяхме за 4години нито един от тези паразити да дойде и каже с какво точно е помогнал за българските интереси,тогава за какво са ни евродепутати.....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама