Европа във вихъра на преговорите с Латинска Америка

08:48, 04 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Страните от най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка – МЕРКОСУР прекратяват търговските си преговори с Европейския съюз. Решението се възприема като опит на президента Лула да Силва за печелене на време с цел поставяне на контрапредложение.

Преговорите между ЕС и МЕРКОСУР се провеждат от 90-те години на миналия век, но напредък в общуването между двата блока започва да се забелязва едва през 2019г. В хода на преговорите Европейският парламент и националните парламенти призовават за  взаимно зачитане на околната среда и човешките права. От френска страна, по-специално, се предявява искането за въвеждането на т.нар. ,,огледални клаузи“, чрез които и двете страни да бъдат принудени да съблюдават спазването на здравните и екологичните стандарти от производителите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Juan Ignacio Roncoroni 

Но държавите от МЕРКОСУР се противопоставят на допълнителните условия и през последните седмици подготвят контрапредложение, като отговор на европейските претенции.

Президентът на Бразилия Лула да Силва предлага бразилските обществени поръчки да бъдат запазени за малки и средни бразилски компании, а компаниите от ЕС да бъдат изключени от договорите за обществено здравеопазване. Съгласно настоящата версия на споразумението за свободна търговия, компаниите от ЕС биха имали твърде голям достъп до бразилските обществени поръчки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Andre Borges

Очаква се исканията на двете страни да наложат подновяване на преговорите. Нова среща на върха, която ще събере лидери на ЕС с партньори от Латинска Америка, се планира да се проведе на 17-18 юли.

Защо ни е важно?

Сключването на дълго отлаганото споразумение за свободна търговия с южноамериканския блок сега се превръща в приоритет на ЕС, в момент, в който страните от стария континент усилено търсят възможности за намаляване на икономическата зависимост от Китай и ресурсната от Русия.

След години на относително затишие, отношенията с Латинска Америка се завръщат в дневния ред на ЕС, който изпитва все по-належаща нужда от съюзници, а и усеща, че постепенно губи влиянието си в региона. Осигуряването на достъп до суровините и други ключови ресурси на Латинска Америка е част от стратегията на Европа за глобален портал, който да бъде способен да си съперничи с китайската инициатива ,,Един пояс, един път“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet 

Брюксел се стреми към подписването на споразумения с МЕРКОСУР и поради наличната стратегия на ЕС за ,,критичните ресурси“. В Латинска Америка се намират повечето известни в света залежи на литий, както и значителни количества нефт и природен газ. Всички те са от решаващо значение за прехода на ЕС към зелена енергия. Тази необходимост предполага, че ограниченията по веригата за доставка ще бъдат преодолени. Фокусът е върху създаването на нова пътна карта чрез сключване на споразумения за свободна търговия и партньорство.

За да сближи двата блока отвъд търговията, ЕС пледира за по-редовно общуване с върха на МЕРКОСУР, както и за двустранни срещи с Бразилия и Мексико. От политическа гледна точка благоразположението на правителствата на Латинска Америка е важно и при гласуването на резолюции за Русия в Общото събрание на ООН – форум, който ЕС използва, за да лобира срещу незаконното руско нахлуване в Украйна.

Засилването на диалогът се очертава да бъде ключов елемент в стратегията на ЕС. Единствено с негова помощ съюзът може да постигне създаването на постоянен механизъм за координация между двата блока. Но колкото повече МЕРКОСУР забавя процеса на преговорите, толкова опасенията, че Латинска Америка се оттласква в посока Китай, се увеличават.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:26, 04 юли 23

Браво на бразилците,те не са слуги на Урсула!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама