Световен страх от японски ядрен отпадък

07:05, 10 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Северна Корея призовава международната общност да спре Япония, която планира да изпусне пречистени отпадъчни води от атомната централа Фукушима в океана.  Изявлението на Пхенян е последното от поредица опасения, изразени от съседни страни като Южна Корея, Китай и тихоокеанските острови, относно потенциалните вреди за околната среда и общественото здраве.

Изявлението на Северна Корея идва след като Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ООН определя плана на Токио като безопасен и в съответствие с международите стандарти за екологична безопасност. МААЕ заявява, че няма по-добър вариант за справяне с огромното натрупване на отпадъчни води.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jeon Heon-Kyun

Според високопоставен служител на Министерството на земеделието и опазването на околната среда на КНДР предвиденото изпускане на вода ще има ,,фатално неблагоприятно въздействие върху живота и сигурността на живота и екологичната среда“. Пхенян също така отправя критики срещу ,,типичната проява на крайно двойни стандарти“ на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, като пояснява, че по-рано той е осъдил ,,упражняването на законното право“ на Севера да осъществява ядрените си програми, като същевременно пренебрегва действията на Япония.

След цунамито от 2011г., което нанася сериозни щети на атомната централа ,,Фукушима“, там се натрупват повече от милион тона пречистени отпадъчни води. Но откакто е обявен, японският план предизвиква крайно противоречиви реакции, както в страната, така и по света. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP

Защо ни е важно?

Освобождаването на отпадъчни води в океана е рутинна процедура за ядрените централи, но като се има предвид, че в настоящия случай това е страничен продукт от авария,  опасенията от замърсяване са основателни.

Радиоактивните води съдържат опасни елементи, но повечето от тях могат да бъдат отстранени от водата. Проблемът обаче се основава на наличието на радиоактивния изотоп на водорода, наречен тритий, който не може да бъде премахнат, защото до момента не съществува технология за подобна операция.

Това означава, че впоследствие концентрацията на отделения тритий може да бъде равна на количеството, разрешено в други страни, което е в противоречие с международните разпоредби за безопасност и опазване на околната среда.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/South Korean Foreign Ministry Handout

Едно от опасенията е, че разреждането на отпадъчните води може да не е достатъчно, за да намали въздействието им върху морския живот. Замърсителите като тритий могат да преминат през различни нива на хранителната верига – включително растения, животни и бактерии, което означава, че  могат да се натрупат в екосистемата.

Япония все още има много проблеми с легитимността на изхвърлянето на отпадъчни води в морето, надеждността на пречиствателното оборудване и съвършенството на програмите за мониторинг. По тази причина опасенията на международната общност, че рисковете няма да засегнат само Азиатско-тихоокеанския регион, се повишават.

Много страни открито се противопоставят на решенията на Токио. Китайски служители предупреждават, че планът може да причини непредсказуеми вреди и обвиняват Япония, че третира океана като ,,канализация“. А в Южна Корея гражданите се запасяват със сол и морски дарове от страх, че тези продукти в бъдеще ще бъдат замърсени, след като отпадъчните води бъдат изпуснати, въпреки че Сеул вече е наложил забрана за вноса на стоки от региона на Фукушима.

Действията на Фукушима са от ключово значение за бъдещото развитие на ядрената енергетика като алтернативен енергиен източник на енергия. Към момента доверието към разработването на този вид технология е нарушено, а необходимостта от нея става все по-значима.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:49, 11 юли 23

Назначени от ООН експерти по правата на човека се противопоставиха на плана, както и екоактивисти. Грийнпийс публикува доклади, поставящи под съмнение процеса на обработка

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама