ЕС, САЩ и трансатлантическия пренос на данни

05:32, 13 юли 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Европейската комисия оповестява нов пакт за трансфер на данни със Съединените щати. Инициативата цели предотвратяване на правната несигурност, на която са изложени хиляди компании, които прехвърлят лични данни през Атлантическия океан.

Комисията и Съединените щати се борят за постигне на ново споразумение, след като Европейският съд анулира два предишни пакта, които подкрепят трансфера на лични данни за услуги, вариращи от онлайн хранилища до заплащане и банкиране. В последната си присъда европейските съдии посочват като проблеми непропорционалния достъп и неадекватната защита на европейските данни, съхранявани от службите за сигурност на САЩ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

В опит да отговорят на тези условия, Съединените щати изготвят нова изпълнителна заповед. Тя предлага въвеждане на граници за употребата на личните данни на граждани от ЕС чрез ограничаване на достъпа на американските разузнавателни агенции. Предвижда се и създаването на независим механизъм за обезщетение.

Освен това решението за приемането на пакта изисква разузнавателните служби да определят конкретен период на съхранение и съответстваща обосновка.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства пакта, като  подчертава, че той отразява съвместния ангажимент за осигуряване на силна защита на поверителността на данните. Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рендерс от своя страна изразява увереност в това, че подготвените промени ще успеят да отблъснат всяко правно предизвикателство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Chris Kleponis

Защо ни е важно?

Потоците от данни са в основата на годишния износ на услуги от ЕС, в размер на 1 трилион евро, за САЩ. По тази причина оповестяването на новия пакт се явява като облекчение за ежедневния трансфер на информация, извършван от хилядите големи и малки предприятия. Това създава предпоставки и за допълнително развиване на бизнес услугите в тази насока, с цел прираст на икономиките от двете страни на споразумението.

Съгласно новата законова рамка на американските компании работещи в Европа, ще бъде разрешено да прехвърлят и обработват данни обратно в щатите. Подобно право се счита за особено важно от компании като Facebook и Google, за които би било невъзможно да обработват европейски данни без наличието на подобна законова гаранция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Justin Lane 

Решението, прието от Европейската комисия е последната стъпка от процес, който в продължение на години предизвиква спор относно способността на американските разузнавателни служби да получават достъп до информацията, събирана от компаниите. Дебатът противопоставя опасенията за националната сигурност на САЩ срещу европейските права за поверителност.

Новият пакт определя по-ясно кога разузнавателните агенции могат да извличат информация за хора и обозначава начините, по които европейците могат да обжалват подобно събиране.

Влизащото в сила решение ще наложи защита на данните в трансатлантическото споделяне, което освен за държавните институции, е приоритет и за най-големите технологични компании в света и хиляди други мултинационални предприятия. Във време, в което глобалните търговски отношения стават все по сложни, бизнесът разчита все повече на наличието на свободен обмен на данни.

Предвиденият механизъм за обработка на информация предлага строги предпазни мерки, които са приложими и при правителствени искания за достъп, и за чуждестранната индустрия. Споразумението се превръща в изключително ценен инструмент за малки и средни предприятия, които желаят да предоставят на потребителите си достъпни и лесни средства за прехвърляне на лични данни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

Решенията, които се подготвят от двете страни са знак за продължаващото сътрудничество и ангажираност между демокрациите.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама