Ще стане ли Русия васал на Китай?

07:16, 19 юли 23 / Политика Шрифт:
Станислав Бояджиев

Изказването на Макрон, че Русия "вече е загубила геополитически" войната в Украйна, отекна през април, но по-малко внимание се обърна на последвалите обидни за Москва думи: "Тя де факто започна форма на васализация по отношение на Китай и загуби критичния за нея достъп до Балтика, тъй като ускори избора на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО."

Властите в Китай приемат предпазливо подобни изявления, вероятно подозирайки, че са опит за вбиване на клин в отношенията между Москва и Пекин. Споделената публично представа на френският президент не е нещо ново сред обикновените китайци, които от години се усмихват, сравнявайки партньорските отношения между двете гигантски държави. Промяната е осезаема. Преди години СССР бе една от двете суперсили, а днес наследницата Русия е изпаднала в незавидно положение спрямо съседа си.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ng Han Guan/CHINA OUT

Така от години се затвърждава усещането, че Китай вече е заел мястото на велика сила, съизмерима единствено със САЩ.

Все пак няма как да не се обърне специално внимание на коментарите на Макрон в Китай. И не може да е иначе, защото това е лидер на една от големите европейски държави с влияние в политиката, и не само в региона. Франция е една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

Най-сериозният проблем за Китай е коалицията от западни демокрации, която му се противопоставя. Пропагандата в азиатската държава тръби, че именно тя, а не Запада,  поддържа мира на планетта. От Пекин предложиха посредничество за прекратяване на войната в Украйна. През април президентът Си разговаря по телефона с президента Зеленски. Изпратена бе делегация, но тъкмо тогава последният бе във Великобритания.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Presidential Press Service Handout

Обединеното кралство, както и над 50 държави, предоставиха допълнителна помощ и контранастъплението на украинските сили днес е в ход. На този фон не изглеждаше да е назрял моментът за посредническите усилия на Китай. Всичко това бе известно на управляващите в Пекин, но рискуваха предстоящата тогава среща на върха на Г-7 в Хирошима да не бъде отразена със заглавия в световния печат,

Така че делегацията посети Киев и няколко столици.

Епизодът с "Вагнер" вероятно е предизвикал не само угрижен израз по лицата на хората в Русия, но и на тези в Китай. Доколкото поведението на китайците изглежда добронамерено с балансиращата външна политика, както и с осигуряването на икономическа спасителна линия на Русия, един преврат в Москва би бил крайно нежелателен. Най-вече защото би провалил дипломатическите усилия на Пекин, както и това, че би го изправил пред перспективата на нестабилност с тежко въоръжената съседна страна.

Снимка: PIXABAY/Sampo Niskanen

Как точно възприеха събитията от 23 и 24 юни в многолюдната комунистическа държава не стана кристално ясно, но статия в China Daily отбеляза загрижеността на двама учени. Техните коментари може би бяха фин начин да се внуши на Москва да подреди дома си или напомняне към останалия свят, че Русия и Китай са с различни политически системи и не вървят хванати ръка за ръка.

Същевременно бяха отхвърлени внушения на западни медии, че заложилите на Путин китайски управници са допуснали грешка. В Пекин това беше изтълкувано като опит да се накърнят добрите китайско-руски отношения. Вероятно вярата на управляващите в Пекин, че президентът на РФ ще оцелее в кризата и ще продължи да бъде най-добрият шанс за стабилност на държавата си, все още е на дневен ред. Но въпросът, как Китай би реагирал при ескалация на бунт в Русия, остава.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anatoly Maltsev

Дали азитската държава би се изкушила да се намеси или разбирането за предизвикателствата, с които може да се сблъска при подобно действие, ще я спрат? Преди години се разбра, че китайски ръководители са обмисляли икономическа подкрепа за съветските хардлайнери, които се провалиха при опит за преврат срещу тогавашния президент Михаил Горбачов. Намеренията им били отхвърлени от дългогодишния скептик към СССР, реформатор и върховен лидер на Китай, Дън Сяопин.
 
Интересният въпрос, който може да бъде поставен, е дали комунистическата партия на Китай извлича уроци от това, което се случва в Русия? Дали всичко положително в Китай не е обмислено поведение и реакция на всичко отрицателно, случващо се в съседната страна? Отвън се чудим какво общо могат да имат двете големи държави при толкова съществуващи различия?

Вероятният отговор е общ противник - все по-обединяващият се демократичен свят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Li Gang

При все това, китайците много внимават къде и как стъпват. Изглежда малко вероятно Путин кротко да се съгласи с китайските усилия да посредничи в "кашата", която самият той забърка в Украйна. Ако все пак се случи, то Русия наистина може да стане васалната държава, описана от Макрон.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Savostyanov

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 09:35, 19 юли 23

Много жалък опит за манипулация,Първо САЩ вече не са велика сила,те едва успяват със зъби и нокти да контролират ЕС и по-точно някоя си Урсула.В света вече има доста по- силни икономики-Индия,ОАЕ,Бразилия и Китай разбира се.Второ,вече се говори за преговори между Русия и САЩ за спиране на войната,което означава,че американците сами ще елиминират оня истерик Зеленски и ще си разделят Украйна с руснаците.Американците заложиха на куция кон-решиха ,че един второразряден актьор ще им спечели война с Русия и като не стана правят последни отчаяни опити да скарат Русия и Китай и всякакви мръсни номера в Южна Америка и Африка.А колкото до Пригожин,браво на него,той се оказа по-добър актьор от мишката Зеленски,вече е ясно.Ясно е кой губи и това не е Русия...... .

2 Анонимен 13:56, 20 юли 23

Дежурният коментатор е изтървал нервите и фантазира по-силни икономики от тази на САЩ, които отгоре "въртят мръсни номера" и са заложили на "куция кон", а се и "говори за преговори между Русия и САЩ за спиране на войната". При това, без да са воювали помежду си?
:)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама