Подновяващата се съпротива срещу режима на Башар Асад

06:50, 31 авг 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

През последните две седмици антиправителствените протести в Сирия набират скорост. Някои твърдят, че започва нова революция в разкъсаната от война страна, докато други смятат, че всичко това е заради нуждата на хората да нахранят семействата си.

За първи път от години знамето на сирийската революция е видяно да се вее отново в части от страната, които все още са под контрола на нейното авторитарно правителство. Неочакваната гледка идва вследствие на неотдавнашни антиправителствени протести в южната провинция Швейда, където няколко хиляди жители демонстрират недоволството си от властта всеки ден в продължение на две седмици.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yahya Nemah

Сирия е във война откакто мирните продемократични протести от 2011 г. са брутално потушени от правителството на президента Башар Асад.

Настоящите протести в Швейда се провеждат въпреки добре документираната история на жестокост на сирийския режим. През последните 12 години той хвърля в затвора, измъчва и убива противниците си и бомбардира цивилни пазари и болници, „целейки се“ в нелоялни общности.

Протестите постепенно се разпростират в цялата провинция Швейда, а по-малки демонстрации в знак на солидарност започват да се провеждат и в други, контролирани от режима, области. Гражданите заявяват, че протестните им действия ще продължат, докато Башар Асад не бъде свален от власт.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yahya Nemah

Един от основните двигатели на вълненията на сирийските граждани е решението, което правителството взима, на 15 август, за премахване облагането на цените на горивата. Това довежда до повече от удвояване на цената на бензина.

В същото време властта обявява, че удвоява заплатите на държавните служители. И все пак разликата между това, което сирийците печелят, и цената на основните продукти вече е твърде голяма, а увеличението на заплатите е твърде малко и идва твърде късно.

Защо ни е важно?

През последните години сирийският народ претърпява множество страдания, но миналото няма да попречи на гражданите да излязат по улиците отново, особено ако опасността да не могат да изхранват децата си продължава да съществува.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yahya Nemah

Основният фактор за случващото се е икономически, но той е едновременно и политически, защото отговорност за икономическата ситуация носят действията на правителството.

Въпреки че протестите разтърсват правителството на Асад, засега те не представляват заплаха за неговото съществуване. Появата им се случва в момент, когато правителствените сили са консолидирали управлението си над по-голяма част от страната. Междувременно Дамаск се завръща в арабското лоно и постепенно възстановява връзките си с повечето правителства в региона.

Но гневът се натрупва!

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Saudi Press Agency

Дори сред сирийците, които не се присъединяват към първоначалните протести срещу Асад през 2011 г. Въпреки че през последното десетилетие Швейда не беше част от бунтовете в Сирия, настоящите икономически несгоди успяват да пречупят тази неутрална позиция.

Сирийските граждани достигат момент, в който вече не могат да издържат статуквото. И полека всичко започва да се руши.

Продължаващите протести подчертават уязвимото място на властта - провалящата се икономика. Така дори в райони, които се опитват да устоят на ситуацията и да не стават причина за възникване на широкомащабни бунтове контролът започва да се изплъзва от ръцете на Башар Асад.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yahya Nemah

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:58, 05 сеп 23

Сирийските граждани вече не издържат на санкциите на тъпите американци ,които ги лишават от храна ,от медицинска помощ,разрушиха им домовете,избиха им децата и превърнаха в Пепелище една богата държава.Е няма да свалят Асад,колкото и отчаяно да плащат за протести....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама