Байдън в Азия

22:05, 11 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Президентът Джо Байдън е в края на своето динамично пътуване до Азия. В поредица от  високопоставени срещи американският президент обсъжда необходимостта от предприемане на мерки за противодействие на нарастващото китайското влияние в  развиващия се свят.

На срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, после и в Ханой, Байдън използва замаха си за да докаже на Азия, че Вашингтон е по-надежден партньор от Пекин. Макар и подчертавайки, че не иска Студена война с Китай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Luong Thai Linh

Той призовава към ,,отношения с Пекин, които са на ниво и всички знаят за какво става въпрос“.

 ,,Това е целта на това пътуване, Индия да си сътрудничи повече със Съединените щати, да бъде по-близо до Съединените щати, Виетнам да бъде по-близо до Съединените  щати. Не става въпрос за възпрепятстване на Китай. Става въпрос за наличието на стабилна база в Индо-Тихоокеанския регион“, заявява Джо Байдън.

Той споменава и създаването на вериги за доставки, като приветства ,,стремежите за бъдеще на по-голям мир, по-голяма сигурност и по-голям просперитет“.

Американският президент обявява старта на нов икономически коридор, който трябва да свързва Индия, Близкия Изток и Европа. Той се надява, че новата инициатива и инвестициите в нея ще послужат като доказателство за ангажимента на САЩ към развиващия се свят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/India Press Information Bureau 

Новият американски план в известен смисъл се явява като алтернатива на китайската глобална стратегия за развитие ,,Един пояс, един път“.

Но въпреки надеждите на Джо Байдън, срещата на върха на Г-20, както и визитата в Ханой, откроиха пукнатините в  настоящата геополитика.

Защо ни е важно?

Администрацията на Джо Байдън прави исторически крачки, за да възстанови американското лидерство в Индо-Тихоокеанския регион и да адаптира ролята си в 21-ви век.

През последната година Съединените щати модернизират дългогодишните си съюзи, укрепват наскоро възникналите партньорства и изграждат нови връзки, за да се справят с новите предизвикателства, възникващи от конкуренцията с Китай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/UAE Presidential Court

Пътуването на американския президент представлява крайъгълен камък указващ посоката и ефективността на американската политика в Индо-Тихоокеанския регион. Фокусиран и от републиканци и от демократи, регионът е възприеман като ключ към американския просперитет и сигурност.

Въпреки липсата на конкретен резултат, пътуването на Джо Байдън е навременно, защото Индия и Виетнам все още разширяват икономическите си хоризонти по начини, които допълват интересите на САЩ в региона.

Но пък развиващата се част от Азия не е напълно склонна да осъди руската агресия и се фокусира върху продоволствената си сигурност, скоковете в цените на горивата и възстановяването след Ковид пандемията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Luong Thai Linh 

Пред американските дипломати стои трудната задача за възстановяването на икономическото лидерство на САЩ. Но за успеха на подобна цел се изисква предварително опознаване на бъдещите съюзници.

В настоящата нестабилна ситуация, администрацията на Байдън залага на това, че е способна да провежда различен тип икономическо партньорство в регион, който все още гледа на търговските споразумения като на токен за финансов просперитет и геополитическо влияние.

Дали обаче залогът на Вашингтон ще се изплати или не зависи от това дали ще успее да се впише в основания на правила ред в Евразия. Както и от практическото задълбочаване на икономическите отношения със стратегическите азиатски съюзници на САЩ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Bonnie Cash

Реклама