Българското противопоставяне на забраната за внос на украински стоки

07:18, 13 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Преди пет месеца България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия поискаха от ЕС да възпре вноса на зърно от Украйна, твърдейки, че това ще предотврати големи пазарни смущения.

Сега България решава да прекрати подкрепата си за удължаване на европейската забрана. Кирил Петков, Делян Пеевски и още депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС желаят възвръщане на пазарната логика.

Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

,,Отчитайки солидарността на България с Украйна и за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб… България не подкрепя продължаването след 15 септември на забраната за внос в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна“, се казва в проекта за решение на трите парламентарни формации.

През месец май ЕС приема удължаването на безмитния внос на украинска селскостопанска продукция с една година, за да подкрепи Киев, чиито основни канали за експорт в Черно море са прекъснати от Русия. Вследствие на това украинският износ на зърно към Европа се удвоява, но пък засегнати от това са петте държави.

Снимка: БГНЕС/МЗм

След като получават помощ от общо 150 млн. евро, България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия получават и разрешение от ЕС да наложат временна забрана върху вноса на четири от украинските земеделски стоки.

По инициатива на Полша през месец август въпросните държави настояват за удължаване на експортните ограничения до края на годината. Те обосновават желанието си с липсата на място в складовете за прибиране на новата зърнена реколта и невъзможност на местните производители да реализират своята продукция на пазара.

Същевременно българските преработватели на слънчоглед се противопоставят твърдо на удължаването на забраната. Според тях възпирането на вноса ги ощетява, тъй като не позволява в страната да бъде внесено достатъчно зърно, за да захрани заводите за олио, които по принцип изпитват недостиг на местна продукция.

Снимка: БГНЕС/Божидар Стоилов 

Защо ни е важно?

Новата инициатива на България да се противопостави на възпирането на украински стоки, на пръв поглед изглежда противоречиво. Но в този случай тя отвежда страната ни в правилната поска на действие.

България е заела позиция на солидарна с Украйна държава. Това е решение, от което не можем да се отметнем. И то предполага определени задължения и отговорности. Продажбите на зърно подкрепят значително икономиката на Украйна по време на войната. В същото време те представляват важно звено и в световната верига на продоволствена сигурност.

Снимка: БГНЕС/ДПС

Логистични компании, търговци и пристанища печелят от износа на украинско зърно. В резултат на това много от тях реализират значителни печалби, с което допринасят за националните си икономики. Ненапразно Украйна е наричана ,,житницата на Европа”.

Поради значителния износ на зърно, в миналото, някои страни постепенно са  станали зависими от украинските селскостопански стоки.

Това означава, че всяко прекъсване на веригата за доставки може да има сериозни последици за тези страни. Естествената взаимозависимост в стопанския сектор предопределя и настоящата тревога на българските производители и преработватели на олио.

Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

Сега вече май стана септември и страната ни получава втора възможност, за да оправдае своята позиция пред международната общност. Макар и до момента нейните действия да се основаваха на идеята за защита на българските производителите, пазарната логика започва да надделява.

И всичко това на фона на продължаващо усещане за вътрешна политическа нестабилност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама