Десният екстремизъм срещу демокрацията, но и обратното

07:00, 20 сеп 23 / Защо ни е важно Шрифт:

Германия забранява, свързаната със САЩ неонацистка група ,,Hammerskins”, както и нейните регионални клонове, плюс свързаната с нея група ,,Crew 38 ”. В ранните часове на вторник сутринта полицейски служители извършват обиск на 28 заподозрени членове на асоциацията в 10 германски провинции. 

Германската неонацистка група е разклонение на група за превъзходство на бялата раса от САЩ и съществува в Германия от началото на 90-те години. ,,Hammerskins Deutschland застава срещу конституционния ред и срещу идеята за международно разбирателство. Целта и дейността ѝ противоречат на наказателния закон.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hannibal Hanschke 

Досега се твърди, че е разклонението е биоа активоа предимно на дясно-екстремистката музикална сцена и в областта на службите за сигурност.

Това е 20-ата забрана наложена досега на дясно-екстремистка организация в Германия. Въпреки това властите предполагат, че ,,Hammerskins” има още около 120 последователи в цялата страна. Твърди се, че групата има добре консолидирани структури, както в Германия, така и в много други страни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hannibal Hanschke 

Защо ни е важно?

Забраната на ,,Hammerskins” нанася силен удар върху организирания десен екстремизъм в Германия и подава ясен сигнал за отношението на държавната политика към проявите на расизъм и антисемитизъм.  

Въпреки това той продължава да бъде една от най-големите заплахи срещу демокрацията.

От неонацистите в Европа, през движенията за превъзходство на бялата раса в Съединените щати, до религиозните националисти в Латинска Америка и извън нея, десният екстремизъм е постоянно нарастваща заплаха за обществото и културата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/STR

Полето на десния екстремизъм в Германия се характеризира с елементи от националистическа, антисемитска, расистка и ксенофобска идеология. Десните екстремисти твърдят, че стойността на даден човек се определя от етническата група или нацията, към която принадлежи.

В допълнение десните екстремисти традиционно вярват в концепцията за авторитарна държава, която често върви заедно с отхвърляне на типичното за демокрациите разделение на властите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer 

Количеството субкултурно ориентирани десни екстремисти представляват важна част от спектъра на германския десен екстремизъм. Обикновено те не са организирани, но ги обединяват определен външен вид, специфично облекло и музикални предпочитания.

Дясно-екстремистката музика и събитията около нея са от голямо значение за поддръжниците на тази тенденция.

Подобна консолидация на група от хора, които често се чувстват изолирани от обществото, но в същото време желаят да го променят, води до два вида активност – планирани актове на насилие или политически проекти.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Hannibal Hanschke

Проправяйки си път през и чрез обикновените граждани, разбирането за света на десните екстремисти успява да стигне до върховете на властта. В развитите европейски страни това води до сблъсък на принципите на демокрацията с разрушителните намерения на дясната идеология.

В този смисъл Европа продължава да предоставя условия за възникването на екстремистки групи, течения и политически партии. Но примерът на Германия доказва, че при навременна намеса от страна на държавата, всякакъв вид екстремистко напрежение може да бъде туширано още в зародиш.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/STR

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:56, 24 сеп 23

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: ---- https://marketl.ink/biocom

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама