Безславното завръщане на американския дезертьор

06:00, 04 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

На фона на силното напрежение между Пхенян и Вашингтон, редник Травис Кинг се завръща в САЩ. След като е освободен от Северна Корея анализатори твърдят, че той вероятно е смятан повече за бреме, отколкото за актив.

Травис Кинг е първия американски войник, от 1982 г. насам, който преминава от Южна в Северна Корея.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Държавните медии в Пхенян съобщават, че редникът се е оплакал от расова дискриминация в армията и е потърсил убежище. Всички американски войници, които дезертират на север по време на Студената война, са приветствани и използвани за антиамериканска пропаганда - съдба, която изглежда напълно възможна и за Кинг.

Но вместо това Северна Корея го депортира след седмици на дипломатически преговори с посредничеството на Швеция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Американски служители го поемат под стража в Китай и го транспортират със самолет до Съединените щати. Предстои да бъде подложен на оценка и процес на регистрация, за да се улесни събирането със семейството му. Може да бъде подложен на дисциплинарни действия. Но въпреки, че е бил на активна служба, докато е пресичал севернокорейската граница, Пентагонът все още не го е нарекъл дезертьор.

Защо ни е важно?

Северна Корея демонстрира чувствителност относно начина, по който останалата част от света гледа на нейното отношение към човешките права. Случаят на Травис Кинг е уникален, не на последно място, защото той е един от 28 500 американски войници, разположени в Южна Корея, за да възпират потенциалната агресия на Севера.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/YONHAP 

Въпреки спекулациите, че Северна Корея ще се опита да увеличи максимално пропагандната стойност на американския войник, ниският ранг на Кинг го превръща в бреме. Северът не би могъл да оправдае разходите, които биха били необходими за осигуряването та храна, настаняване, охрана и преводачи, особено когато не е сигурно какво ще получи в замяна от Съединените щати.

Неоторизираното проникване на чужденци винаги е било щекотливо за Северна Корея, която се тревожи, че те замърсяват умовете на гражданите с подривни идеи. Бежанците могат да се превърнат и в международна дипломатическа отговорност, особено ако здравето им се влоши по време на „престоя“ им.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Неотдавнашното пътуване на Ким Чен Ун до Русия, което Западът разглежда като възможна сделка за оръжия, сигнализира за дълбока промяна във външната политика на Северна Корея. Това и дипломатическата изолация в световен мащаб все повече отдалечават Пхенян от успех при всякакви опити за изтръгване на отстъпки от Вашингтон.

Освобождаването на Кинг така прибързано само потвърждава достоверността на продължаващите изявления на Пхенян за незаинтересованост от дипломацията с Вашингтон.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

За Ким Чен Ун ядреният арсенал се превръща в много по-важен пропаганден инструмент от изграждане образа на врага в лицето на Запада. Представата за Северна Корея като ядрена сила,  е способна да предизвика у севернокорейците тотална лоялност към режима, но и повече страхопочитание сред останалите нации.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/KCNA

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама