Експанзия на цифровото евро

05:10, 21 окт 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Европейската централна банка предприема още една стъпка към пускането в действие на цифровата версия на еврото. По план тя трябва да позволи на хората от 20-те държави в еврозоната да споделят единна валута и да извършват електронни плащания сигурно и безплатно.

Управителният съвет на ЕЦБ съобщава, че ще започне двугодишна ,,подготвителна фаза“ за цифровото евро от 1 ноември, за да финализира изготвянето на правила и да избере свои партньори от частния сектор.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Julien Warnand

Предвижда се тази фаза също така да включва етап на ,,тестване и експериментиране“, тъй като ползите и рисковете, свързани с общата цифрова валута, все още не са изяснени.

Цифровото евро трябва да обслужва всеки онлайн портфейл или банкова сметка, с изключение на обстоятелството, че то ще бъде безплатно за използване и гарантирано от ЕЦБ, а не от частна компания.

Но проектът има и своите критици, главно банкери и регулатори, които се опасяват, че то може да отнеме депозитите от търговския сектор, както и значителна част от неприкосновеността на личния живот на някои потребителски групи от Европейския съюз.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

За да смекчи притесненията относно изпразването на търговските банки, ЕЦБ предвижда да постави таван за това колко цифрово евро може да притежава всяко лице. Към момента определената сума е 3 000 евро. Те ще бъдат достъпни само за жители на еврозоната и нейните граждани в чужбина. Това ще отговари на опасенията относно масовото приемане в страни, където месната валута е слаба.

Защо ни е важно?

Като потребители нашето платежно поведение е все повече ориентирано към банкови карти, мобилни телефони и друг вид преносими устройства. Затова вече все по-рядко плащаме в брой. По тази причина Европейската централна банка се ориентира към търсенето на начин, по който да придаде дигитален вид на парите, които се използват в ЕС.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet

Така различните централни банки, които принадлежат към еврозоната, получават привилегията да въведат цифровото евро в допълнение на парите в брой. А всеки в еврозоната запазва достъпа си до прости, общоприети, сигурни и надеждни публични платежни средства, които да допълват съществуващите опции за плащане.

Цифровото евро ще бъде виртуална версия на евро банкноти и монети. То ще има абсолютно същата стойност и ще може да се използва по абсолютно същия начин. Дори отвъд националните граници.

Същевременно то ще се различава от криптовалутите, тъй като с подкрепата на ЕЦБ неговата сигурност може да бъде гарантирана.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Julien Warnand

Цифровото евро представлява сериозна търговска възможност особено за млади технологични компании, които предоставят финансови услуги. Силно фрагментираният европейски пазар създава подходящите условия за развиване на иновации, но осигурява и по-голяма прозрачност, което може да доведе до създаването на по-добри продукти с по-ниски такси за потребителите.

Настоящето решение за цифровизация на еврото е малка брънка от цялостния европейски проект. Но то поставя ЕЦБ по-напред от останалите централни банки сред Групата на седемте богати нации.

Снимка ЕПА/БГНЕС/Robert Ghement

Европа постепенно залага основите на план, който с течение на времето може да се превърне в нещо, което другите да следват.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама