Идеология в земната орбита

07:00, 01 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Китай отправя отворена покана към чуждестранни астронавти, които се интересуват от пътуване на стоп до новата му космическа станция. Съединените щати и Европа не бързат да приемат предложението.

Пекин отново доказва, че има защо да заема позицията на космическа сила, след като ,,Шънджоу-17“ потегля успешно към китайската космическа станция Тиенгун с трима тайконавти на борда. След десет минути полет и шест часа и половина за маневри за скачване, те пристигат благополучно в Небесния дворец, както от китайски се превежда Тиенгун.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/How Hwee Young

След два успешни предходни изпитателни проекта, Китай започва изграждането на ,,Небесния дворец“ през 2021 г.

Заради компактните си размери космическата станция бързо става популярна с названието ,,тристаен апартамент“ в китайските медии. Към момента тя е с около 100 тона по-лека от Международната космическа станция, но се предвижда броят на скачените ѝ модули да бъде удвоен от три на шест през следващите години.

Освен това Китай заявява готовност да приеме чуждестранни космически пътешественици на Тиенгун. Заместник-директорът на Китайската агенция за пилотирани космически полети Лин Сицян отправя покана към света и приветства всички страни и региони, ангажирани с мирното използване на космическото пространство, да си сътрудничат и да участват в мисиите на китайските космически станции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alex Plavevski 

Защо ни е важно?

В китайските митове и легенди често се разказва за това как хората се опитват да се изкачат до небето, за да се впуснат в космоса. Възползвайки се от тези фолклорни мотиви сега Пекин се опитва да популяризира идеята за космоса като свободно от идеологии и земна политика пространство.

Световното внимание пренебрегва уникалната китайска ,,космическа култура“. Въпреки че не е широко известна или обсъждана извън Китай, тази култура се развива успоредно с космическата индустрия на страната. А в момента Китай буквално поема лидерството в новата ера на космическата надпревара.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alex Plavevski 

Идеологиите около китайското космическо изследване се култивират с постоянство от определени държавни фигури. В същото време комерсиалните продукти, свързани с космическата програма на страната, превземат вътрешния пазар и медиите.

Всичките тези компоненти са свързани с ключови исторически периоди в развитието на Китай и са основните, върху които се постигат успехите на космическата програма.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Wu Hong

Точно както НАСА се превърна в продължение на културата на САЩ и нейната национална амбиция за изследване, така китайските продукти, които често се уповават на китайското минало, служат за укрепване на наратива, че космическата програма на Китай също е естествено продължение на неговата цивилизация.

Важно е да не се подценява значението на изследването на космоса като културно продължение на една нация.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/How Hwee Young

Отдавна е видно, че всичко на космическа тематика насажда патриотични чувства сред гражданите на Китай. Но има друго, още по-подценявано значение на китайската космическа култура. И това е потенциалът й да се разпространи извън националните граници и да привлече международното участие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама