Леоноромания

08:00, 03 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Принцеса Леонор де Бурбон и Ортис, наследничката на испанския трон, официално влиза в светлината на прожекторите, след като се заклева във вярност към конституцията на страната на 18-ия си рожден ден.

Всичко се случва на фона на бойкотите от леви и сепаратистки политици, които подчертават разделенията около монархията.

В кратка публична реч след клетвата си принцеса Леонор казва, че: Тържествено, публично и официално обещава да поддържа демократичните принципи и конституционните ценности. Тя призовава да ѝ бъде гласувано доверие, в името на бъдещето на испанската нация.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Daniel Gonzalez

Въпреки критичните възгласи към короната, снимките на бъдещата кралица стават все по-разпознаваеми заедно с термина ,,Леоноромания“, подчертавайки нарастващата ѝ популярност като модерното лице на бъдещата монархия.

С невинното си лице, сини очи и неизменна усмивка принцесата успява постепенно да спечели испанския народ.

Въпреки експертните прогнози, че Леонор може да се превърне в най-харизматичната европейска принцеса, на национално ниво тя ще трябва да спечели политически партии и групи, които са враждебно настроени към кралското семейство.

Включително политици, които бойкотират нейната церемонния по полагане на клетва, тъй като подкрепят републиката, а не монархията.

Крал Фелипе Снимка: ЕПА/БГНЕС/Daniel Gonzalez

Въпреки че родителите на Леонор,  настоящият испански крал Фелипе и кралица Летисия, успяват да възстановят значителна част от добрия имидж на институцията, за мнозина в Испания монархията е под въпрос.

Това е следствие на факта, че предходният крал Хуан Карлос е поставен на трона от бившия диктатор Франсиско Франко. Нарушавайки при това естествената наследствена линия на царския престол.

Крал Хуан Карлос Снимка: ЕПА/БГНЕС/Lavandeira Jr

 Защо ни е важно?

Много от нас са израснали с приказките за принцове и принцеси. За някои в Европа обаче монархиите са реални, тъй като техните родни нации си имат крал или кралица, които изпълняват длъжността на официален държавен глава.

Към днешна дата в Европа съществуват десет наследствени конституционни монархии, всички от които са разположени по западните и северните краища на континента.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Daniel Gonzalez

Макар и със сигурност да са малцинство в сравнение с републиките, те все пак са по-често срещани, отколкото може да се очаква в регион на света, който е известен с ангажимента си към либерално демократичното управление.

Въпреки множеството доказателства, че монархията може да съществува паралелно с процъфтяващата либерална демокрация, много национални възприятия за монархията в Европа все още са дълбоко повлияни от събития, случили се в миналото.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Fernando Villar

Поради това Испанското кралско семейство все още възстановява предишното си добро име в испанското общество, в опит да компенсира скандалите, в които са замесени няколко членове на семейството, най-вече бившият крал Хуан Карлос.

Както положителните, така и отрицателните мнения за монархията като институция често отразяват общественото отношение към управлението на настоящето кралско семейство.  Но съществуват и случаи, в които подкрепата за самия крал или кралица могат да надвишат тази за тази за институцията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Daniel Gonzalez

В испанския вариант принцеса Леонор се превръща в представител на младите от демократична Испания. Съвременниците ѝ знаят, че тя има плейлист в Spotify, включващ песни на Били Айлиш и Дуа Липа, като и, че тя е в Tiktok и Instagram.

Леонор е нормална испанка в най-добрия смисъл на думата. Но също така тя гарантира ценностите на прогреса. Принцесата се превръща в пример и надежда  за поколението Z, което познава единствено демокрацията и не се страхува от популизма или диктатурата.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Ballesteros

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама