Твърдата позиция на германския канцлер

18:13, 06 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Германският канцлер призовава гражданите на Германия да ,,защитят евреите“, след като се съобщава за редица антисемитски инциденти във връзка с конфликта в Близкия Изток.

Той заявява, че: ,,Полицията и съдилищата знаят какво да правят“. 

Коментарът на Олаф Шолц идват на фона на провежданите пропалестинските митинги в Германия. Поради това той определя случващото се като въпрос на гражданска смелост. Според него този, който напада евреите в Германия, извършва нападение срещу всички останали граждани.  Това подтиква германските власти да започнат разследване на различни случаи по подозрение за пробуждане на омраза.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Европейската комисия също осъжда ръста на проявите на антисемитизма. Нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври е описвано като най-голямото еднодневно посегателство срещу евреи след програмата за унищожение на Хитлер. То пробужда отдавна потиснат ужас сред европейското еврейско население.

Всичко се усложнява от начина, по който съчувствието на света бързо се измества към палестинците, убити в Газа вследствие на израелска бомбардировка.

По време на митинг пред Бранденбургската врата, президентът на Германия, Франк-Валтер Щайнмайер, също заявява, че е: ,,… „непростимо днес евреите отново да живеят в страх – в нашата страна, на всички места.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Защо ни е важно?

Последиците от израелско-палестинския конфликт в Европа не са нещо ново.

Напрежението между мюсюлманското население в Германия и Франция и европейските общности в двете страни е склонно да нараства в синхрон с редовните израелски нахлувания в Газа от 2009 г. насам.

Но размерът на антисемитските действия и на еврейския страх този път достига до ново заплашително равнище.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Въпреки че антисемитизмът приема много форми и се разраства в много части от света, историята на Германия по време на Холокоста кара проявлението му да бъде особено тревожно за европейската еврейска общност.

Политическият отговор от страна на канцлера сега съответства с трудната история на страната. Но Германия продължава да се променя - това, което дълго време се смяташе за недопустимо, отново излиза на повърхността.

Защитата на живота на отления индивид е отговорност на държавата, но не и граждански дълг. Така че тонът на политиците засега е решителен, но политиките изглежда са безпомощни.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Mathys

Но не е моментната проява на агресия по улиците, която повдига тревога. Един от основните проблеми, пред които се изправя германското общество се състои в осъзнаването на това, че един, отдавна загърбен начин на мислене, отново си проправя път. През умовете както на родените в Германия, така и сред имигрантите, убедените националисти и дори сред хората на културата.

Ако израелско-палестинският конфликт винаги е изглеждал неразрешим, сега той навлиза в една особено експлозивна фаза. Немислимото за милионите представители на еврейската общност в Европа започва да се материализира, загатвайки фундаментална промяна.

Има събития, които са показателни за способностите на правителствата, институциите и обществата да реагират адекватно.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Войната между Израел и Хамас се превръща в едно от тези дълбоко обезпокоителни процеси, които подлагат Европа на изключително изпитание. За съжаление всичко показва, че институциите на ЕС и неговите двадесет и седем държави-членки, поне за момента, не са в състояние да отговорят своевременно на проблемите, които поражда конфликта в Газа.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 09:31, 07 ное 23

Повтаря се сценария от Украйна и избитите руснаци в Донбас,само че същия този канцлер твърди ,че Русия е агресор,а сега Израел е герой-лицемери...

2 Анонимен 16:57, 07 ное 23

Инвестиционни и индустриални и лични финансови услуги
Аз съм маркетинг мениджър в Euro Pacific Bank, която е международна финансова институция, специализирана в международни кредитни споразумения.
Търсим мащабни промишлени селскостопански проекти, в които стартиращи фирми могат да инвестират.
Лични проекти в недвижими имоти Автомобилни заеми на разположение от 15 000 евро до сума от 800 000 евро при 2% лихва.
Имейл: [email protected],
WhatsApp: +33 757 827 639
Euro Pacific Bank

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама