Omegle: краят на една ера в комуникациите

20:00, 10 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Платформата за видео чат Omegle се затваря след твърдения за злоупотреба. През последните години тя често става обект на внимание, като критиците обвиняват уебсайта, че се е превърнал в средство за малтретиране на деца и разпространение на детска порнография.

Omegle става особено популярен сред тийнейджъри и деца по време на пандемията от Covid.

Услугата предоставя възможността на своите потребители да попадат в онлайн чатове с непознати на случаен принцип. Но през последните няколко години сайтът се споменава в повече от 50 дела срещу педофили.  

Източник: omegle.com

Основателят Лейф К-Брукс казва, че работата на уебсайта: вече не е устойчива, нито финансово, нито психологически.  

Той основава Omegle през 2009 г. на 18-годишна възраст. През годините платформата привлича милиони потребители и видеоклиповете от сайта са широко разпространени в YouTube и социални медии и платформи като TikTok. Но въпреки че е измислен като инструмент за свързване на хора по целия свят, Omegle е помрачен.

В един от многото случаи млада американка съди уебсайта, обвинявайки го, че я е свързал с педофил. Потребителката на акаунта е била непълнолетна, когато се е случил инцидентът, но делото срещу Omegle е заведено 10 години по-късно, през ноември 2021 г.

Източник: omegle.com

Юридическият екип на платформата твърди в съда, че Omegle не е виновна за случилото се и отрича твърдението, че тя е убежище за хора с престъпни намерения.

Защо ни е важно?

Уединеният собственик Лейф К-Брукс и неговите фенове твърдят, че затварянето на Omegle е симптом за отнемане на  свободите в интернет и за края на една ера.

В много отношения сайтът представлява странна реликва от предишния начин, по който работеше интернет.

Неговата гибел очертава два характерни казуса, които преследват технологичните компании.

1/ Бизнесът често се изправя пред небходимостта за преодоляване на необуздана престъпна дейност в своите платформи, но разполага с ограничен ресурс, за нейното блокиране.

2/ Платформите са заплашени от наказателни обвинения, ако не изпълнят исканията на властите за данни на хора, които биха могли да действат със злонамерена дейност.

Проблемът в случая на Omegle е, че това е просто конструиран  уебсайт. При него не се изисква никаква идентифицираща информация за проверка на потребителите, включително имейл, име или телефонен номер.

Единствената идентифицираща информация, която платформата може да улови е IP адрес.

Вследствие на това, когато някой използва уебсайта, за да събира или разпространява изображения на сексуално малтретиране на деца, той получава определено ниво на анонимност. Това възпрепятства правоприлагащите органи да провеждат до ефикасни разследвания или да постигат ефективни присъди.

Снимка: PIXABAY/SplitShire

По този начин педофилиите продължават да се чувстват стимулирани да продължават злонамереното използване на продукта.

На практика всеки инструмент може да бъде използван за престъпни цели.

Но в свят, в които технологиите продължават да се развиват светкавично, налагането на ограничения на подобни платформи за свързване на хора поражда повече морални, отколкото технически препятствия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама