Завръщането на Доналд Тръмп?

19:05, 20 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Доналд Тръмп и неговите съюзници полагат основите на неговото евентуално второ президентство, кроейки планове за още по-екстремна програма от тази през първия му мандат.

По време на първия митинг от предизборната президентска кампания бившият американски президент Доналд Тръмп заявява: Аз съм вашето възмездие.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Davis

Впоследствие той обещава на аудиторията си да използва Министерството на правосъдието, за да преследва политическите си противници, като започне от президента Байдън и семейството му.

Откакто мандатът на Доналд Тръмп приключва неговите съветници и съюзници разработват политики и създават списъци с потенциален персонал. Всичко се случва в мрежи от добре финансирани групи. „Щабът“ е зает и с оформянето на нова правна конструкция, която да положи основите на президентството на Тръмп.

Стартът, разбира се е планиран за 20 януари, 2025 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Davis

Към момента от това, което се появява в американското обществено пространство, както и от неговите изявления, може да се съди, че бившият президент и неговите поддръжници планират да увеличат президентската власт над федерално ниво, като централизират по-голяма част от контрола върху цялата правителствена машина в Белия дом.

В последния брой на списание Economist огласява едно всеобщо опасение: Доналд Тръмп представлява най-голямата опасност за света през 2024 г. Въпросите, които си задават не само американците, но и останалите наблюдатели на предстоящата президентска кампания се обединяват около големия въпрос - Какво ще се последва, ако Доналд Тръмп победи.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Davis

Бившият и настоящият президент на Съединените щати вече се насочват към дългоочакваната президентска кампания. Към момента проучванията дават лека преднина на Доналд Тръмп, но предвид множество фактори е рано да се каже, че подобни данни са напълно правдиви.

Да не збравяме, че докато Тръмп вече се е "нанесъл" мислено в Белия дом, все пак е изправен пред 4 криминални обвинения, включващи 91 престъпления. И кампанията му може да претърпи доста непредвидени корекции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Arvin Temkar

Защо ни е важно?

Крайната реторика на бившият президент Доналд Тръмп се опитва да внуши, че той вече е готов за победа. Но подобен втори мандат може да се окаже сериозно отклонение от американската традиция.

Бившият и евентуално бъдещ президент се стреми към силата на законово най-овластения човек в Съединените щати. И от всичко личи, че той отново вярва в това, че властта му ще бъде абсолютна.

Същевременно Тръмп жадува за отмъщение, което би поставило най-голямото предизвикателство пред върховенството на американския закон.

Във времена на глобални вълнения, докато бушуват войни в Газа и Украйна и когато силата на САЩ е предизвикана от врагове като Китай и Русия, Доналд Тръмп прибягва до стар, но ефективен, наратив.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Cristobal Herrera-Ulashkevich

Заплахата от външни сили е много по-малко зловеща, опасна и сериозна от заплахата отвътре - предупреждава често той.

Преди радикалните цели на Тръмп често бяха ограничавани или смекчавани. Но ако бъде преизбран, той вероятно ще се опита да възстанови или разшири някои от най-популистките си политики.

Възприемайки необичайните стратегии на най-хулените диктатори в историята, настоящият кандидат за президент не се страхува от това да дехуманизира политическите си врагове. Той дискредитира политическата, правната и избирателната система. И използва уязвимите членове на обществото като изкупителни жертви.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Davis

Затова Тръмп влиза в ролята на преследвания спасител на „безправния“ сектор от обществото, чиито ценности и нрави биват атакувани.

Доналд Тръмп отдавна е убеден в идеята за (неговата) неограничена президентска власт. Подобна гледна точка със сигурност ще изроди потенциалния му втори мандат. Но преди това тя ще постави американците пред дилемата дали да гласуват за нова ценностна система.

А за света остава очакването дали в историята на 21 век ще се запише името на още един диктатор.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mike Segar

 

 

 

 

 

 

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 16:33, 21 ное 23

Ей,още от сега започва промиването на мозъци срещу Тръмп.Това,че ще предпочете националния интерес пред намеса в чужди страни не го прави диктатор....

2 Анонимен 19:33, 21 ное 23

Ти да видиш...."най-великата демокрация"в света с президент-диктатор?!Такъв нон-сенс може да измисли само някой политолог...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама