Краят на европейското влияние в Нигер

17:45, 29 ное 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Хунтата в Нигер отменя ключов закон, който забранява миграцията на африканци, които отчаяно се опитват да достигнат до Европа. Законът от 2015 г. криминализира трафика на мигранти през западноафриканската държава.

Според изявление на правителството лидерът на хунтата генерал Абдурахман Чиани е подписал заповед за отмяна на закона от 2015 г., тъй като той не е взел предвид интересите на Нигер и неговите граждани. Вследствие на това всички присъди на осъдените по закона ще бъдат преразгледани с възможност за освобождаване.  

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Issifou Djibo

Първоначално подкрепен от Европейският съюз, законът има за цел да ограничи  нелегалните мигрантски потоци, но впоследствие започва да се отразява неблагоприятно  на местните икономики в пустинните региони като Агадес.

Според оценки на ООН до 4000 мигранти могат да през региона всяка седмица без документи.

Въпреки че законът е насочен предимно срещу контрабандистите, някои от жителите на пустинния град Агадес заявяват, че са силно засегнати от него икономически. Местен жител дори коментира пред агенция Ройтерс, че преди е печелел по няколко хиляди долара на месец, прекарвайки мигранти през пустинята.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Issifou Djibo

Защо ни е важно?

В ситуация на нарастващо напрежение между Нигер и страните от Европейския съюз, които вече санкционираха западноафриканската държава заради преврата, отмяната на подобно споразумение създава допълнително напрежение.

Регионът Агадес в Нигер е част от ключов маршрут в Западна Африка. По него се стига до Либия, на път за Средиземно море и после Европа. Или се ползва за връщане у дома, в Западна Африка, с помощта на ООН.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anthony Anex 

Това превръща маршрута в доходоносно място, към което новото управление в Нигер очевидно проявява интерес. Хунтата нанася удар на европейските политици и служители, които дълго време разчитат Западноафриканската страна да бъде част от веригата на външния граничен контрол на ЕС.

Въпреки че икономическите и социалните показатели на Нигер го поставят на дъното на глобалните класации за развитие, стратегическото значение на тази размирна държава остава голямо.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anthony Anex 

Отмяната на закона от 2015 г., предизвиква нарушаване на крехкия баланс отвъд границите на Африка и оспорва легитимността на европейската дейност на континента. В продължение на повече от десетилетие ЕС възприема ограничаването на незаконната миграция като свой приоритет. И използва подобни закони като допълнителна възможност за проектиране на влияние отвъд границите на Стария континент.

Нигер обаче отказва да се поддаде и мигрантската криза ще продължава да расте.

 

             

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама