Диамантено правосъдие

06:25, 08 яну 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Европейският съюз налага санкции на най-голямата компания за добив на диаманти в света.  Ходът, насочен към ,,Алроса“, е част от това, което европейските институции определят като ,,непоколебим ангажимент“ към Украйна във войната срещу Русия.

Санкциониран е и главния изпълнителен директор Павел Мариничев.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Ilnitsky

Според ЕС компанията представлява ,,важна част от икономическия сектор, който осигурява приходи“ на Москва. Затова активите на ,,Алроса“ ще бъдат заразени. От което следва, че на европейските граждани и компании ще бъде забранено да предоставят средства на диамантния гигант.

Мариничев, който отговаря за фирмата от три години е изправен пред забрана за пътуване в Европа.

Към момента ,,Алроса“ се занимава с добив в Якутия, слабо населена република в източната част на Русия, както и в северозападната част на Архангелската област. Основните акционери на компанията са руската федерация и регионалните администрации, а около 30% от акциите ѝ са в свободно обръщение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergei Ilnitsky

През първата половина на 2023 г. тя има приходи от 1,9 милиарда, но впоследствие се съобщава, че печалбите ѝ са намалели с 35%.  

Забраната за внос, покупка или трансфер на руски естествени и синтетични диаманти и бижута влиза в действие от 1 януари. Мярката се налага на камъни с произход от Русия, изнесени от Русия или просто преминаващи през страната. 27-членият блок налага санкции и на близо 2000 души и ,,юридически лица“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sergey Dolzhenko

Според ЕС те подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Защо ни е важно?

С помощта на компанията ,,Алроса“ Русия се превръща в най-големия по обем износител на диаманти в света. Налагането на настоящите санкции от страна на ЕС застрашават износа, но не го прекратяват напълно. Русия ще търси пренасочване на диамантените доставки към международния пазар по нови пътища.

Главният проблем обаче е друг.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Divyakant Solanki 

Мнозина се чудят дали една индустрия, съставена предимно от малки предприятия, която съблюдава качеството, размера и цвета на камъните, а не техния произход, би могла да преодолее една голяма криза в доставките от Русия?

Подобно предизвикателство допълнително ще усложнени преход на диамантите през глобалната мрежа от посредници. Защото Диамантите могат дежурно сменят собственика си 20 до 30 пъти между мината и пазара.

За да бъдат изпълни европейските ограничения, трябва да се постигне баланс между амбиция и реализъм. Регулирането на подобна динамична индустрия може да отнеме години.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Maxim Shipenkov

От началото на войната в Украйна ограниченията, свързани с руските санкции, водят до ускоряване на отделни социални и икономически процеси. Европейският съюз задейства поредица от събития на световния пазар, за които не е може да бъде сигурен дали ще бъдат овладени.

Едно обаче е сигурно – последиците ще бъдат финансово споделени от всички ни. Защото световните вериги за доставки са сложна и тромава система. И ако се породи недостиг на (неруски) диаманти, цените на бижутата ще скочат мигновено.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Hoslet 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:11, 08 яну 24

Толкова са отчаяни западноевропейците,че не им се получи номера да оплячкосат богатствата на Русия,че започват да правят глупости.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама