Безценният приятел

08:00, 01 фев 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Държавният департамент на Съединените щати одобрява продажбата на самолети F-16 и свързаното с тях оборудване на стойност 23 милиарда долара на Турция. Новината идва малко след като турският парламент дава зелена светлина на кандидатурата за членство на Швеция в НАТО.

С финализиране на оръжейната сделка се очертава край на една дългогодишна сага, която упорито предизвиква сътресения в отношенията между съюзниците от Алианса.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE 

Американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността посочва, че предложената продажба подкрепя целите на външната политика на САЩ.

„Новите, или ремонтирани самолети, ще осигурят флотилия от модернизирани многоцелеви бойни машини, които ще позволят на Турция да отбранява своето въздушно пространство. Така страната, ще защитава съюзниците си и ще допринася за мисиите на НАТО в региона.“  

Иронията в случая е, че освен тази сделка, Държавният департамент на САЩ одобрява и продажба на изтребители F-35. Само че за Гърция. Дългогодишният съперник на Анкара.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dimitris Papamitsos 

Американските законодатели обосновават двете договорки с твърдението, че в региона на Източното Средиземноморие трябва да има баланс.  Затова едната доставка не бива да се извършва без другата.

Защо ни е важно?

Наред с Българи и Румъния, Турция е най-голямата от трите страни членки на НАТО в Черноморския регион и съгласно Конвенцията от Монтрьо контролира достъпа до него. С втората по големина военна сила в Алианса и ключово географско положение, тя е решаващ играч във войната на Русия срещу Украйна. Както в дипломатически, така и във военен план.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Necati Sawas

Значимостта на Турция за интересите на НАТО в Черно море е огромна. От там идва и желанието на съюзниците ѝ за подобряване на въздушния капацитет и оперативната съвместимост на страната.

Исканите от Анкара нови F-16 и пакети за модернизация на останалите ѝ изтребители, има по-дълбок смисъл. А допускането на Швеция да военния съюз е само повод за действия в тази посока.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Shawn Thew 

Сключването на сделката ще възстанови взаимното доверие на съюзниците в Алианса. Ще отговори на техните нужди и ще постави положителен завършек на американско-турското сътрудничество в областта на отбраната.

Защото естеството на рисковете и заплахите в глобален план, заедно с методите за противодействието им се променят. Съзнавайки необходимостта да се адаптира към реалностите след инвазията в Украйна, НАТО преминава през цялостен процес на трансформация.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alexei Druzhinin

Но основната цел на организацията остава същата. И тя е колективна отбрана. В този контекст, укрепването на отношенията с Турция влива нов живот в принципа на Алианса за трансатлантическо сътрудничество.  

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 09:31, 01 фев 24

Изнудването е висша форма на приятелство.Това е новата стратегия на приятелство в света.Така работи ЕС спрямо страните членки,така правят и всички останали.Ердоган е единственият политик,който си позволява да изнудва американците и едновременно да си сътрудничи с Русия в интерес на собствената си държава.Не е като нашите управляващи плужеци,да се подчиняват на всяко малоумно решение отвън.....

2 jesous 14:34, 01 фев 24

Best online money making method to work online and start making extra $19k or even more by doing this easy job from home. my last month's earning with this are $18583 and i am doing this just for 3 hours a day very easy work and regular income from this are amazing. everybody can now get this job and start making dollars online by follow instructions on this web...

http://www.cash.salary49.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама