Минало несвършено

07:00, 05 фев 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус предупреждава гражданите, че трябва да се подготвят за десетилетия на конфронтация с Русия, което налага и бързо възстановяване на армията на страната.

Според него нищо не гарантира, че Владимир Путин планира да спре с достигане границата на Украйна с Европа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

,,Никой не знае как и дали това ще продължи“, заявява министърът, аргументирайки бързо увеличаване на германската армия и възстановяване на нейния арсенал. В поредица от скорошни интервюта пред германски медии той заявява, че към момента руската армия е заета с Украйна, но при евентуално примирие, президентът на Русия ще има няколко години за рестартиране.

Така, в близко бъдеще единството на НАТО ще бъде подложено на изпитание още веднъж.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Oleg Petrasyuk

Повечето германски политици заявяват, че не желаят да се върнат към обичайния бизнес с Русия. Те не очакват тази година да доведе до сериозен напредък за Украйна и се страхуват от последствията, ако Путин надделее.

Расте и песимизмът относно желанието на Съединените щати да продължат финансирането за Украйна. Още повече, че вторият най-голям дарител, а именно Германия, смята да удвои вноската си за войната до около 8,5 милиарда долара.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

На този фон германският канцлер Олаф Шолц се подготвя за среща в Белия дом. Засега с Байдън.

Защо ни е важно?

След края на Студената война Германия избягваше поддържането на силна армия. Въпреки че в немския случай постът министър на отбраната има ограничени функции, популярността на Борис Писториус му позволява да говори свободно. И публичните предупреждения отразяват генералната промяна, която настъпва сред висшите ръководни нива в Германия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Allison Dinner

Опасенията на гражданите и управляващите обаче се разпростират дори отвъд намеренията на Владимир Путин. Те все по-често примесват своя страх с перспективата за преизбиране на Доналд Тръмп. Германски официални лица и много от колегите им от НАТО обсъждат неофициално дали почти 75-годишната структура на алианса ще може да оцелее без Съединените щати.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/David Becker

Това е забележителен обрат в мисленето. Особено за германците. Непредвидимостта на Америка, агресията на Русия, плюс амбициите на Китай и застоя на войната в Украйна, пробуждат германските политици за факта, че вече живеем в нов свят. По-сложен и по-опасен.

С последствия най-вече за европейската и трансатлантическата сигурност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/David Becker

През десетилетията след разпадането на Съветския съюз повечето немци свикват с представата, че сигурността на страната може да бъде гарантирана, ако си сътрудничи с Русия. И че Китай е необходим партньор. Особено с критичния за германската икономика пазар на автомобили и оборудване.

Но сега настъпва време, в което дори социалдемократите осъзнават, че оцеляването в реалния свят предполага и употреба на твърда сила.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 10:25, 05 фев 24

Най-после германците започват да осъзнават,че любимите им американски партньори ги изпързаляха насъсквайки ги срещу Русия и че бумеранга,който изпратиха се връща и ще ги удари право в празните глави.И понеже техните политици няма да признаят,че са загубили те плашат собствените си граждани и са готови да ги хвърлят в безмислена война,точно както направи Земенски със своя народ.Управление чрез страх....но вече е късно......

2 jesous 13:07, 05 фев 24

Best online money making method to work online and start making extra $19k or even more by doing this easy job from home. my last month's earning with this are $18583 and i am doing this just for 3 hours a day very easy work and regular income from this are amazing. everybody can now get this job and start making dollars online by follow instructions on this web...

http://www.cash.salary49.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама