Европейска визия за Евровизия?

21:20, 07 фев 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Натискът върху европейските телевизионни оператори се засилва, след като хиляди европейци ги призовават да бойкотират участието на Израел, в песенния конкурс ,,Евровизия“, заради войната в Газа.

Това е вторият случай, след отстраняването на Русия през 2022 г., в който политиката поляризира до такава степен музикалното съревнование.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Annika Byrde NORWAY OUT

Кампанията за изключване на Израел започва през месец декември миналата година, след като Исландската асоциация на композиторите и лириците публикува изявление във Фейсбук. В него се казва, че агресията на Израел в Газа прави присъствието на страната несъвместимо със събитие ,,характеризиращо се с радост и оптимизъм“.

През последните седмици хиляди музиканти в Норвегия, Дания и Финландия също застават зад подобни изявления. Като довод, в шведско отворено писмо се посочва, че организаторите на ,,Евровизия“ са забранили дори и на Беларус да участва през 2021 г., заради потискане на медийната свобода от неговото правителство.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Vaughan 

Засяга се и случаят с Русия и победата на Украйна от 2022 г.

От своя страна представителите на ,,Евровизия“ твърдят, че случаите на Израел и Русия са различни. ,,Сравненията между войни и конфликти са сложни и трудни. Като неполитическа медийна организация, ние не можем да ги правим“, казва в имейл генералният директор на ЕС за радио и телевизия Ноел Карън.  

,,Разбираме загрижеността и дълбоко вкоренените възгледи около настоящия конфликт в Близкия Изток“, подчертава той, като казва в допълнение, че Евровизия ,,не е състезание между правителствата“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Vaughan 

Защо ни е важно?

,,Евровизия“ има всичко, което един меломан може да пожелае -  поп, хеви метъл, балади, дори и песни, които са извън рамките на очакваното. Това събитие е важно за целия континент. И това налага то да има множество правила.

Едно от тях обаче се отличава: ,,Евровизия не е политическо събитие“. Но дали е така?

В идеалистичните представи музиката често надхвърля политиката, имайки за цел да ни обедини и да ни помогне да преодолеем различията си. Но реалността не е черно-бяла и музиката не е просто идеал. Понякога тя служи и като средство за водене на дискурс, на лични и социални битки. Борейки се за права и свобода, тя придобива и политическа същност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Vaughan 

Би било наивно да се мисли, че политиката ще чака в кулоарите и няма да се появи на сцената, в песенен конкурс, който поне за две вечери „обединява“ Европа пред целия свят.

Подобни събития са перфектното поле за изява. Както на отколешни съюзи, така и на вечни съперничества.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Robin van Lonkhuijsen

Неслучайно през цялата си история ,,Евровизия“ е подлагана на яростни критики относно включването и изключването на участници на политическа основа. Макар и организаторите винаги да са готови с обяснителна „теза“ за случващото се, зрителите често стават свидетели на това как политиката диктува избора.

Или отрицанието.

Независимо дали го съзнаваме, музиката продължава да бъде мощно идеологическо и икономическо оръжие за утвърждаване статута на държавите. В случая, на един вече доста разделен континент.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Vaughan 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама