Финландското парче от натовския пъзел

07:48, 13 фев 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Бившият премиер на Финландия Александър Стуб печели президентските избори в страната. Обикновено подобен тип политически надпревари не привличат внимание отвъд границите на северноевропейската държава. Този път обаче действието се развива в много сложен контекст.

Финландия е новият член на НАТО и споделя най-дългата граница с Русия. Населението на страната е едва 5,6 милиона души. Решението да се присъедини към Алианса се възприема като рязко прекъсване на десетилетна традиция на неутралитет.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jarno Kuusinen 

Това привлича внимание към нейната политика както от страна на европейските, така и от тази на американските ѝ съюзници, които се подготвят за предстоящата промяна на геополитическия ред.

По време на кампанията си, Александър Стуб подчертава намерението да утвърди финландската военна роля в трансатлантическите отношения на страната си. По настоящем той дори предлага постоянен прием на малък брой натовски офицери на финландска територия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jarno Kuusinen

Същевременно новият президент твърди, че би подкрепил и разполагане на ядрени ракети във Финландия. Но съвременното финландско законодателство забранява приема на подобен тип оръжия. И засега твърдението остава хипотетично.

Въпреки голямата избирателна активност, много финландци остават притеснени за бъдещето на страната. Освен „руските“ тревоги, те усещат заплаха от самото членство в НАТО. Мнозина от тях се питат какво ще се случи с военния алианс, ако Съединените щати отслабят своя ангажимент към него.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys 

Защо ни е важно?

Финландия има парламентарна система на управление. Но за разлика от голямата част европейски държави, нейното президентство не изпълнява единствено церемониална роля.

Президентът отговаря за външната политика на страната. И в конкретния случай, на победителят от настоящите избори се пада ключовата позиция в превеждане на финландците през един променящ се свят.

Присъединяването на Финландия към НАТО е ход, който ще трансформира пейзажа на сигурността в цяла Европа. Държавата добавя към Алианса мощна армия. Тя ще бъде стратегически елемент от пъзела, който защитава уязвимия източен фланг.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kimmo Brandt

Пред лицето на отрезвяващата руска агресия, Финландия се нуждае от НАТО. Но и НАТО се нуждае от Финландия. В равна степен.

Във време, в което ръбът между войната и мира става все по-остър, териториалните ограничения пред националните политики се сриват по едно от двете нанадолнища. И всички държави попадат в капана на глобалната взаимозависимост.

В този контекст, избирането на Александър Стуб за президент придобива междуконтинентално значение.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Kimmo Brandt

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:24, 13 фев 24

Фатална грешка е присъединяването им към НАТО.Точно сега трябва да запазят неутралитет,ако искат да оцелеят а,асега директно стават част от войната,явно президента им не му пука за собственото му население.И от кого по-точно ще ги защитава НАТО като никой не ги заплашва,те сами си създават врагове.Видяхме как НАТО защити .Либия,Сирия,Ирак,Афганистан и ги превърна в гробища без реална заплаха,значи те са следващите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама