Кипърската инициатива

07:45, 11 мар 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Европейската комисия възнамерява да отвори морски коридор за доставяне на допълнителна хуманитарна помощ до Ивицата Газа.

Съобщението беше направено по време на срещата на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен с кипърския президент Никос Христодулидес в Ларнака.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Olivier Matthys

Идеята за създаване на морски коридор от Кипър е предложена за първи път през ноември миналата година. По време на международна конференция в Париж относно предоставяне poмощ на Газа. Тогава кипърският президент подчертава, че страната му може да допринесе за инициативата.

Но въпреки че предложението е приветствано и напълно одобрено от Комисията, първата помощ от Ларнака отнема месеци. И логистичните подробности по проекта все още не са напълно изяснени.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Jim Lo Scalzo

Защото в Газа няма пристанище, където може да се разтовари предвидената хуманитарна помощ.

Затова Съединените щати в момента работят над план за изграждане на временен кей, който е в състояние да поема доставка на значителни количества консумативи от първа необходимост.

Министерството на външните работи на Израел също приветства откриването на морския коридор от Кипър. Но подчертава, че ,,кипърската инициатива ще бъде допусната след проверки за сигурност в съответствие с израелските стандарти“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/US CENTRAL COMMAND HANDOUT 

Защо ни е важно?

Въпреки че Европа продължава да бъде разделена по въпроса за израелско-палестинския конфликт, Съюзът избра да заеме ролята на покровител на невинните жертви в Газа. И въобще, през последните няколко години ЕС успя да се отличи като един от най-надеждните източници на икономическа, политическа помощ и хуманитарна помощ в района.

Вътрешните противоречия по темата бяха неизбежни, но със сигурност има нещо, с което всички бяха съгласни – за да се постигне устойчив мир в Ивицата, е нужна нова стратегия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alessandro Di Meo

В конкретния случай, Комисията възприема кипърската инициатива като част от един по-дългосрочен план. Европейските власти си поставят за цел да подпомогнат постепенно изграждане на демократична, независима и жизнеспособна палестинска държава.

Една Палестина, която да живее в мир със своите съседи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mohammed Saber

Макар при настоящите условия европейският план да звучи някак идеалистично, решенията на Комисията показват, че в близките месеци страните от Съюза ще продължават да оказват помощ със същия интензитет.

В противен случай последиците за остатъците от палестинската икономика и поминък биха били опустошителни.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 jesous 12:12, 12 мар 24

Google is paying 90 to 100$ per hour! Work for few hours and have longer with friends & family. On tuesday I got a great new Land Rover Range Rover from having earned $10,000 this last four weeks. Its the most-financialy rewarding I've had. It sounds unbelievable but you wont forgive yourself If you don’t :-
.
CHECK IT:→ →www.fb.salaryoption1.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама