Всичко в името на Човека!

18:45, 18 мар 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Тридневно гласуване, разпределено в 11 часови зони и огромен участък от Земята. Това, разбира се можеше да доведе до само един резултат - категорична победа за Владимир Путин.

Но предрешеният резултат не успя да спре някои от руснаците да се опитат да превърнат недемократичния вот в протест. Образувайки дълги опашки пред избирателните секции, те излизаха в определен час по обяд, за да демонстрират недоволството си.

В същото време и Украйна реагира на случващото се чрез залпове над Москва.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dimitru Doru

Тези предизвикателства обаче не променят очакваните резултати. Кремъл съобщи, че Владимир Путин е спечелил 87% от гласовете, при 77,5% избирателна активност. Без особена конкуренция, тъй като повечето опозиционни кандидати са мъртви, хвърлени в затвора или заточени.

Според Путин изборите са успели да ,,консолидират“ националното единство и да покажат, че ,,пред Русия все още има много задачи“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Natalia Kolesnikova

,,Колкото и да се опитва някой да ни сплаши, да потисне нашата воля и съзнание, никой никога до момента не е успявал да направи подобно нещо. Това няма да се случи сега и няма да се случи в бъдеше. Никога!“, декларира новият президент.

,,Изборите очевидно не са свободни, нито честни. Особено като се има предвид, че Владимир Путин е затворил политическите си опоненти и е попречил на други да се кандидатират срещу него“, коментира говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия Дом.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Nathan Howard

Европейският съюз и няколко европейски лидери също критикуваха изборната победа. ЕС дори изрази съжаление, че Русия не е поканила международни наблюдатели, които да проследят развитието на процеса.

Защо ни е важно?

Въпреки нагласите на Запада, Кремъл гледа на избора като на ритуал от решаващо значение. Той доказва Путин като истински популярен лидер. Победата му гарантира пореден шестгодишен мандат. С негова помощ президентът ще затегне още повече контрола върху руската политика и ще продължи войната в Украйна.

Това са най-недемократичните избори в новата руска история.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dimitru Doru

Но макар и предрешени, те имат своето вътрешно значение. С провеждането на всеки изборен процес руските официални лица и политиците обновяват механизмите, чрез които постигат ,,правилните“ резултати. В същото време се измерва и лоялността. А тя е крайъгълен камък в руската неформална система.

Под лупа попадат не само обикновените граждани, но и елитът.

Победата сама по себе си не е главната цел. Важното е Путин да спечели по начин, който демонстрира, че остава господар на руската политическа система. Според Кремъл, всеки гражданин носи лична отговорност за постигане на избирателната активност, необходима за превръщането на Владимир Путин в най-дълго управлявалия рурски лидер, след Екатерина Велика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Mikhail Metzel

Изборното театро с претенции за Национално единство, на фона на зациклил военен конфликт, очевидно е жизнено важно за лидера, който съзнава изолацията, в която се намира.

Но и за човека, който не се отказва от имперските си амбиции. Независимо от цената.

 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 11:12, 19 мар 24

Я не ставайте смешни!Могат да се манипулират 1,2,3млн.души,но не и 200млн.Руснаците много добре разбраха,че сега става въпрос за оцеляването на Русия и на нейния народ и го показаха.Хората пред руското посолство у нас да не би някой да ги беше завел с пистолет да гласуват?!Колко още ще я дъвчете тая Русия не е ясно,по -добре вижте нашата кочина със 7% доверие в политиците.......

2 Николай II 20:53, 19 мар 24

200млн. руснаци?
Ей, анонимния, я си напиши името и училището, където си учил. ПЪРВО: Руската федерация официално е 146млн.
ВТОРО: Чистите руснаци са само 20%. и
ТРЕТО: Ти си роб на руската империя, като тези 146млн.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама