Най-щастливата страна

07:55, 24 мар 24 / Свят Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Как се измерва успехът на една държава?

Отговорът често се свързва с финансови показатели или политическо влияние. Понякога и военна мощ. Но в Бутан напредъкът не се базира на брутния вътрешен продукт. В страната се позовават на индекс за измерване на ,,брутното национално щастие“ (GNH).

Това не означава, че всички там са щастливи. Поне не по западните стандарти.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Bandar Seri Begawan

Разликата е в подхода на местните управници, които дават приоритет на нещата отвъд икономиката и материалните придобивки. Те се съсредоточават върху съхраняване устойчивостта на психичното здраве, културата и традициите на своите граждани.

Индексът се крепи върху четирите основни стълба на обществената политика. Първият се фокусира върху стабилната и справедлива социално-икономическата система. Вторият има за цел да защитава и насърчава културните ценности. Третият акцентира върху опазване на околната среда. А последният се грижи за поддържане на правителство без корупция.

Бившия крал на Бутан Снимка: ЕПА/БГНЕС/Rungroj Youngrit 

Но как една страна измерва щастието и какво е да живееш според тази философия?

,,Подарена“ на хората от бившия крал Джигме Хесар Намгиал Вангчук, уникалната бутанска философия за щастието се прилага на практика с помощта на въпросник от 30 страници. Въпросите в него обхващат 9 области, за които се смята, че допринасят за човешкото щастие. Сред тях попадат психическото благополучие, здравето, образованието, разпределението на времето, културното многообразие, доброто управление, жизнеността на обществото, екологичното разнообразие и стандартът на живот.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RUDOLF PORTFOLIO

Правителството на Бутан твърди, че философията действа като ,,компас за справедливото и хармонично общество“, а въпросникът служи за идентифициране на пропуските в щастието.

В контекста на Бутан щастието не се равнява на западните представи за хедонично удоволствие. Нито на представата на Аристотел като чувство на дълбоко удовлетворение, произтичащо от живеенето на добродетелен живот. Според бутанския подход, щастието по-скоро идва от облекчаване страданието на другите. Важно е животът да се живее в хармония с природата и стремежа към осъзнаване потенциала на ума.

Министър-председателят на Бутан Снимка: ЕПА/БГНЕС/Filip Singer 

Един от централните идеали на съвременния свят е именно правото до преследваме щастието. За западният човек този стремеж се оказва теоретично централен, но практически периферен. Това, което отличава Бутан е, че страната свързва теорията с практиката и отвежда връзката помежду им на следващо ниво.

Макари малката азиатска държава да е развиваща се в много отношения, на фона на останалия свят, тя доказва, че правото на власт не зависи само от щастието на управниците, а и на всички останали съзнателни същества.

Олимпийският отбор на Бутан Снимка: ЕПА/БГНЕС/Alex Plavevski

 

 

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама