Изкуството на домашната война

07:15, 03 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Законопроект за мобилизиране на ултра-ортодоксалните евреи предизвика ожесточени дебати в Израел. Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че ако законът не мине ще бъде застрашена стабилността на управляващото правителство.

Въпреки че Израел е от държавите, в които военната служба е задължителна дори и за жените, за ултра-ортодоксалните евреи винаги се е правело изключение. Но с напредването на войната в Газа се появява и алтернативният план на правителството.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abir Sultan

Част от израелските законодатели желаят да удължат продължителността на военната служба за новобранците и да повишат възрастта на резервистите. Но се прицелват и към прекратяване на обичайното изключение, запазено за ултра-ортодоксалните студенти.

Засега тяхното задължение се свежда до изучаването на Тората. А законопроектът предполага да се съставят отделни студентски батальони към израелските отбранителни сили. Без да е известно каква би била продължителността на подобна служба.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abir Sultan

Пррмиерът информира представителите на своята партия ,,Ликуд“, че застава твърдо зад законопроекта. В отговор, политическият съперник на Нетаняху, Бени Ганц, е готов да си подаде оставката.

Същевременно министърът на отбраната Йоав Галант се измъква, твърдейки, че няма да бъде страна по каквото и да е предложение, което не е съгласувано с всички коалиционни фракции. Сред тях, разбира се е и тази на ортодоксалните евреи.

Защо ни е важно?

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abir Sultan

Настоящият политически дебат в Израел отразява фундаменталната битка за вида и бъдещето на еврейската държава, която се води в продължение на десетилетия. Това не е първият път, когато светският начин на мислене се сблъсква с порядките на ортодоксалното малцинство.

Дебатът е за това колко религиозна трябва да бъде държавата и колко автономност да имат религиозните общности.

Правителството на Бенямин Нетаняху успя да се предпази от народния гняв доста пъти. Но предизвиквайки яростта на една от най-значимите социални групи, то рискува да подкопае стабилността на страната в изключително деликатен момент.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abir Sultan

Ултра-ортодоксалните евреи смятат за свое задължение единствено изучаването на религиозните еврейски текстове. Това предполага дистанциране от съвременното общество.

Някои от тях дори не признават съществуването на държавата Израел.

Според Ултра-ортодоксалните евреи създаването и управлението на определена нация зависи единствено от Месията. Поради това обучението за тях е фундаментално право, също толкова важно за отбраната на страната, колкото и армията.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abir Sultan

От друга страна, за повечето израелци военната служба представлява непоклатима традиция, научена още в ранна детска възраст. А военната служба – независимо дали на първа линия на фронта, или за конкретна мисия – е път към професионално развитие и кариера.

Точно това противоречие между възгледите на двете групи поражда друг съществен въпрос. Дали армията всъщност разполага с подходящи условия за ортодоксалните евреи? Защото хора, които живеят с идеята за отдалеченост от съвременния свят едва ли ще се адаптират в "смесени" военни подразделения току-така.

Ако изобщо е необходимо да бъдат въвличани като участници в една спорна и болезнено реална война.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abir Sultan

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама