Човешкото достойнство според Римокатолическата църква

19:30, 08 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:

Ватикана издаде нов документ, в който се посочва, че операциите за смяна на пола, флуидността на пола и сурогатното майчинство представляват посегателство срещу човешкото достойнство.

Твърди се, че полът, с който се ражда човек е ,,неотменим дар“ от Бога и ,,всяка намеса за неговата промяна рискува да застраши уникалното достойнство, което човек получава от момента на зачеването си“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Massimo Percossi

Документът недвусмислено заявява, че Римокатолическата църква се противопоставя на сурогатното майчинство. Независимо дали жената, която носи бебето е ,,била принудена, или е направила своя избор свободно“, детето просто се превръща в ,,средство за произволна печалба или удовлетворение на нечие желание“.

Това е крайният продукт на една по-голяма инициатива за представяне възгледите на църквата за съвременното човешко достойнство.

Той обхваща експлоатацията на бедните, мигрантите, жените и уязвимите хора. Но въпреки че се подготвя в продължение на пет години, прави впечатление, че документът се появява скоро след като папа Франциск успя сериозно да разстрои консервативните духовни лица.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Massimo Percossi

Изричното позволение католиците, принадлежащи към ЛГТБИ общността, да получават благословия от свещеници, плюс зелената светлина за кръщаване на транссексуални хора, изостри отношенията в католическата църква.

Така образът на духовния водач папа Франциск отново беше подложен на критика.

Защо ни е важно?

Налагане волята на Римокатолическата църква върху въпросите, засягащи културните противопоставяния, не е нещо ново. Но хиперактивната консолидация на твърдата линия срещу либералните идеи за пола и сурогатното майчинство в християнския свят, създава основание за притеснения.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Riccardo Antimiani

Последната официална позиция на Ватикана може да предизвика дълбоки смущения сред тези, които болеят за правата на ЛГТБИ общността.

Особено сред тези, които се намират в самата църковна институция!

Опасенията са, че ожесточеното и официализирано осъждане на тази група, ще доведе до тежки последствия за нея в страните, където тя вече е криминализирана.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Giuseppe Lami

Чрез своята „Декларация за човешкото достойнство“ Римокатолическата църква за пореден път се опитва да внесе „баланс“ в света на вярващите. Същата Римокатолическа църква, която регулярно се тресе от безспорно доказани хомосексуални педофилски скандали.

Тоест, призивът против „дискриминацията“ е чисто лицемерие и просто я легитимира.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Riccardo Antimiani

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама