Алваджията за бозаджията

06:10, 15 апр 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Иран предприе безпрецедентна широкомащабна атака с дронове срещу Израел. Твърди се, че това е отмъщение за приписвания на Тел Авив удар срещу ирански дипломатически комплекс в Сирия.

Атаката към Израел е включвала повече от 300 снаряда, в това число 170 дрона и над 120 балистични ракети. Но според израелските военни, около 99% от тях са били прихванати от системата за противовъздушна отбрана на страната.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Atef Safadi

Това е първият път, в който Ислямската република си позволява да предприеме пряко нападение срещу Израел от своята територия. Освен това Иран предупреди, че ще отговори с още ,,по-силни и решителни действия“, ако Тел Авив реши да отмъщава за случилото се.

По-късно, в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, президентът на САЩ Джо Байдън даде ясно да се разбере, че Вашингтон няма да участва в каквито и да е настъпателни действия срещу Иран.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Adam Schultz

Американският лидер смята, че Израел трябва да приема случилото се като победа, тъй като до голяма степен атаките на Иран се оказват неуспешни. 

Защо ни е важно?

Ескалацията на напрежението изважда наяве дългогодишната вражда между двете страни и увеличава перспективите за възникване на още един пълномащабен регионален конфликт.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Abedin Taherkenareh

Перспективите за това предполагат сериозни последици, които ще отекнат далеч отвъд границите на Близкия Изток.

Този краен сценарий несъмнено има потенциала да промени глобалната геополитика, да предизвика нови икономически сътресения и да доведе до хуманитарни кризи. В регион като Близкия Изток всяка пряка военна конфронтация рискува да предизвика ескалация на напрежението и сред страните в непосредствена близост.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Tolga Akmen

Което ще взриви международната дипломация и мерките за сигурност.

Най-голямо безпокойствие обаче предизвиква потенциалът за ядрена ескалация. Както Иран, така и Израел притежават достатъчно количества модерна ядрена технология.

Макар  враждата между Израел и Иран да е стара, случващото се днес доказва, че навлизаме в нова ера на геополитическа несигурност. И балансът на силите изисква пренастройване ролите на големите глобални играчи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Clemens Bilan

Защото евентуален конфликт между Иран и Израел ще бъде чиста проба старт на трета световна война. Която най-вероятно ще доведе до употреба на ядрени оръжия.

 

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама