Pro или Contra

20:00, 12 май 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Вдъхновени от пропалестинските протести в американски  кампуси, студенти от различни европейски университети инициират масови демонстрации. Те окупират зали и други учебни съоръжения, като настояват за прекратяване на партньорствата с израелските образователни институции, заради продължаващата война в Газа.

Германската полиция разпръсна протест на няколкостотин активисти, окупирали двор на Свободния университет в Берлин. А 169 души бяха задържани, след като студенти блокираха цялата сграда на университет в Амстердам.

Амстердам Снимка: ЕПА/БГНЕС/RAMON VAN FLYMEN

Нидерландската полиция твърди, че демонстрацията е започнала мирно, но през нощта се е превърнала "в опасна ситуация". Защото е имало фойерверки, физически атаки и е изгорено израелското знаме.

Затова прокурорът и кметът на града разпоредиха временно разполагане на повече полицейски екипи. "Дълбоко съжаляваме, че всичко трябваше да се развие по такъв начин", казват те.

Амстердам Снимка: ЕПА/БГНЕС/RAMON VAN FLYMEN

Много от исканията на европейските студенти във Финландия, Дания, Италия, Испания, Франция и Великобритания съвпадат с тези на протестиращите в Съединените щати. Всички се обединяват най-вече около желанието университетите "да разкрият своите инвестиционни потоци" и да се откажат от онези, които подкрепят израелската страна във войната с Газа.

Това кара доста хора да се питат протестите всъщност пропалестински ли са, антивоенни или пък откровено антисемитски? Което са съвсем различни неща. Но каквото и да се крие зад тях, студентите в кампусите по света ни напомнят, че войната в Газа не е просто статистика в централните новини. И е крайно време да бъде спряна.  

Монреал  Снимка: ЕПА/БГНЕС/GRAHAM HUGHES

Защо ни е важно?

Във времена на смут студентският активизъм винаги се е стремил да стимулира промяна, да защитава свободата на словото и да отстоява човешките права. Но дали подобни демонстрации в кампусите наистина имат значение често зависи от политическия климат и начина, по който протестиращите се организират, държат и адаптират.

Изчислено е, че през последните 60 години, милиони студенти са протестирали организирано в сградите на своите университети и колежи.

Женева Снимка: ЕПА/БГНЕС/SALVATORE DI NOLFI

Подобни демонстрации изиграват важна роля в изясняване на въпроси като етническите разделения, отношението на политиката към свободата на словото, правото на образование и защитата на гражданските права в световен мащаб.

Студентите са носели знамена за прекратяване на войни, борили са се с репресивни правителствени режими и са създавали образователни реформи.

Неапол Снимка: ЕПА/БГНЕС/CIRO FUSCO

В исторически план студентските протести се утвърждават като жизненоважна част от демократичния процес. Те са нещото, което истински въплъщава принципите на свободното изразяване и на сдружаването.

Все фундаментални неща за всяко едно общество, определящо себе си като демократично.

Въпреки че протестите не винаги са мирни или краткосрочни, те си остават крайъгълен камък на социалния прогрес. Независимо от успеха си.

Ню Йорк Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLGA FEDEROVA

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:43, 13 май 24

А нашите студенти не протестират за нищо....Може би защото само у нас можеш да влезеш в университет с двойка,можеш да не ходиш изобщо на лекции и пак да вземеш диплома.Може би защото всички плеймейтки имат дипломи по икономика и право,може би защото студентски град е пълен с чалготеки и казина.......кой го интересуват тогава някакви си каузи.......?!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама