Планът на Г-7

22:05, 26 май 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Съединените щати и Европа се обединиха около план, който предвижда използването на лихвите, спечелени от замразените активи на Руската централна банка. Целта е заем за Украйна.

Приемането на амбициозната стъпка за договорен протекционизъм идват след среща между финансовите министри на Г-7 в Стреза, Италия.

В съвместно изявление политиците посочиха, че ще останат единни по отношение на конфликта. Защото геополитическите кризи и търговското напрежение предвещават сериозни трудности за световната икономика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JESSICA PASQUALON

САЩ настояват за по-твърд поход спрямо руските активи и износа на Китай. А европейските страни действат по-предпазливо, за да напаснат вътрешните си разделения.

,,Ключовият момент е да се осигури правилно, силно и дългосрочно финансиране на украинското правителство“, каза френският финансов министър Бруно льо Мер в кулоарите на срещата.

,,Украинците се нуждаят и могат да разчитат на обединената подкрепа от всички страни от Г-7“.

Въпреки това остават неразрешени въпроси. Най-вече, как де факто страните ще споделят тежестта на риска, свързан с подобен заем? Защото ако лихвените проценти паднат, печалбите, генерирани от активите, ще бъдат компрометирани.

Бруно льо Мер Снимка: ЕПА/БГНЕС/TERESA SUAREZ

Освен това никой не знае какво ще се случи със заема, когато войната в крайна сметка приключи. Друг усложняващ ситуацията фактор е, че санкциите на ЕС, позволяващи обездвижването на руски активи, трябва редовно да се подновяват. А това също е въпрос на договорки.

Защо ни е важно?

Решението на Г-7 цели да облекчи някои от икономическите тежести, смазващи Украйна. То би помогнало на Киев да продължи бойните действия и да възстанови поне част от инфраструктурата си.

За момента Г-7 запазва ангажимента, който организацията има към спазване на международното право. Въпреки това под внимание трябва да бъдат взети някои спорни моменти.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JESSICA PASQUALON

Замразяването на активи продължава да бъде приемано като легитимна наказателна мярка. Но използване на генерираните лихви може да се разглежда като незаконен подход. Налице са правни предизвикателства, които са потенциални предпоставки за конфликт с Русия.

В случая границата между санкция и нарушаване на международното право е изключително тънка.

Затова пък, в геополитически план решението на Г-7 е категоричен ангажимент за дългосрочна солидарност с Украйна. Така Блокът продължава да противодейства на руската агресия.

Поне докато Киев защитава суверенитета и териториалната си цялост.

Финансовият министър на Укайна, Серхи Марченко Снимка: ЕПА/БГНЕС/JESSICA PASQUALON

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:31, 27 май 24

Ми да пробват,ама ако Путин замрази активите на американските банки в Русия ще увехнат с 288млрд.срещу 100млрд.?!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама