Стратегия за дълготраен мир

07:00, 06 юни 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Върховният представител на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк подкрепи предложеното от САЩ споразумение за прекратяване на огъня в Газа. Той описва ситуацията там като "повече от катастрофална".

Според Тюрк нормите и стандартите за водене на война са били брутално нарушени и всяка инициатива, която може да доведе до прекратяване на военните действия, трябва да бъде приветствана.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/FAZRY ISMAIL

В началото на седмицата Съединените щати разпространиха проектозакон за прекратяване на конфликта в Близкия Изток. Планът е с три фази на действие.

Първият етап предполага сключване на шестседмично прекратяване на огъня. Тогава израелската армия ще трябва да се изтегли от населените райони на Газа. Заложници, включително възрастни хора и жени, ще трябва да бъдат разменени за стотици палестински затворници.

Във втората фаза Хамас и Израел ще трябва да договорят условията за постоянно прекратяване на военните действия. „Прекратяването на огъня ще продължи, докато продължават и преговорите“, каза американският президент Джо Байдън.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHAEL REYNOLDS

В третата фаза, се предвижда да настъпи постоянно примирие, което да улесни възстановяването на анклава.

Според американските власти проекторезолюцията подчертава значението Израел и Хамас да се придържат към идеята за намиране на общо решение. Затова „призовава всички държави-членки на ООН да подкрепят нейното прилагане“.

Защо ни е важно?

Усилията на Съединените щати за разрешаване на израелско-палестинския конфликт отразяват ясно съвременните принципи на американската външна политика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JUSTIN LANE

Планът, за постигане на дълготраен мир в близкоизточния регион, е в унисон с текущите идеи на САЩ за насърчаване на демокрацията и поддържане на стратегическите съюзи със средствата на дипломацията. Така, инициативата на Байдън може да има широкообхватни последици за сигурността не само на регионално, но и на глобално ниво.

Изграждането на стабилен Близък Изток би оказало благоприятен ефект върху продължителната борба срещу екстремизма, намалявайки заплахата от тероризъм в световен мащаб.

Освен това, успешното разрешаване на конфликт от подобен тип може да създаде прецедент за участието на САЩ и в други международни спорове. Нещо, което потенциално може да доведе до по-кооперативна глобална среда по отношение на сигурността.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JUSTIN LANE

Евентуален неуспех обаче ще изостри регионалната нестабилност и ще доведе до икономически сътресения, възраждане на глобалния екстремизъм и увеличаване на бежанските потоци.

Към момента успехът на тази инициатива зависи предимно от умелата навигация в сложната регионална динамика и постигането на сътрудничество между различните заинтересовани страни.

 

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:15, 06 юни 24

Дипломацията на сащ навсякъде по света е една и съща-бомбардировки и преврати,санкции и изнудване......Просто Байдън в момента го е шубе,че ще изгуби изборите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама