Защо статуята на Славейкови е точно там?

06:56, 17 юни 24 / Философия за София Шрифт:

Вече повече от 20 години двамата седят на площада, потънали в разговор, който само те си чуват. А всеки втори софиянец си е пуснал в социалната мрежа снимка, седнал на пейката до тях. Да, става дума за безспорно най-известните баща и син у нас - Пенчо и Петко Славейкови.

Защо обаче популярната статуя, дала името на площада, се намира точно там? Всъщност в причината няма никаква интрига. Просто паметникът е поставен срещу мястото, на което се е намирала къщата, в която през 1879 г. Петко Славейков се нанася заедно с осемчленното си семейство.

Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Идеята за създаването на скулптурата е на автора на проекта на реконструкцията на площада от 1998 г. - арх. Станислав Константинов. Паметникът очарова с човешкия си мащаб и възможността бронзовата пейка да бъде използвана от посетители на площада, който след началото на демокрацията се превърна в най-голямото тържище на печатни произведения на открито в България. А днес е едно от любимите места за снимки на туристите и гостите на града.

„Пенчо бре, чети! Пенчо не чете“

Въпреки че скулптурната композиция представя прочутите поети в състояние на спокоен разговор, всъщност в живота отношенията им не са били така мирни. Петко е известен със своя авторитаризъм и властно отношение към синовете си, за които е имал огромни амбиции. Повечето от тях обаче го разочароват с житейските си решения. А конкретно отношението му към Пенчо в детството може да открием в известното стихотворение „Малък Пенчо“.

Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Пенчо бре, чети!
Пенчо не чете.
Пенчо, работи!
Пенчо пак не ще.

Пенча го мързи,
гледа да лежи,
ходи, та се май,
търси да играй.

Време се мина,
Пенчо порасна,
иска да яде,
няма откъде.

Ако това е била оценката на баща му за него, можем само да си представим как се е чувствал Пенчо. Може би и заради това някои анализатори определят стремежа на Пенчо да бъде „свръхчовек“ именно в това - да заслужи признанието на баща си, което не е получавал в детството. И сега двамата са орисани да седят завинаги един до друг на популярния площад.


Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Пенчо без бастун и с лилави мустаци

Въпреки че софиянци обичат паметника на Славейкови, не веднъж той е ставал обект на вандалски прояви. Преди години например брадата и мустаците на Пенчо Славейков бяха оцветени в лилаво – така и не стана ясно защо, а през 2019 г. остана без бастун. Скоро след това Пенчо обаче получи нов и по-здрав такъв.  


Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Автор: Цветилена Симеонова

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама