Брак по тайландски

06:35, 19 юни 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

На Тайланд предстои да се превърне в първата страна в Югоизточна Азия, която ще легализира еднополовите бракове. След като Сенатът одобри това, което определя като ,,монументална стъпка за правата на LGBTQ+“, законопроектът ще трябва да мине и през съгласието на краля.

По план новият закон ще описва брака като ,,партньорство между двама души“. Вместо като съюз между мъж и жена.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RUNGROJ YONGRIT

Еднополовите двойки ще бъдат облагани с брачен данък и ще имат правото да наследяват имущество. При необходимост ще дават съгласие за медицинско лечение на партньор. Съгласно закона партньорите ще получат и правото да осиновяват деца.

Предвид наличието на закон против дискриминацията по отношение на половата идентичност и сексуалната ориентация, властите вярват, че няма да срещнат особени трудности по време на интеграцията на тези промени в обществото. 

Тайланд отдавна се смята за една от най-приятелски настроените към общността на LGBTQ+ нации в Азия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/NARONG SANGNAK

Но достигането до тези законодателни промени отне години. Въпреки широката обществена подкрепа, предишните опити за легализиране на еднополовите бракове претърпяха множество сблъсъци с опозиционните партии в тайландския Сенат.

Защо ни е важно?

В много азиатски странни традиционните семейни ценности все още са дълбоко вкоренени в ежедневието хората. Също и в държавната политика. Представата за хетеросексуалните бракове, като крайъгълен камък на обществената стабилност, остава непокътната и до ден днешен.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RUNGROJ YONGRIT

Тези ценности са подсилени от религиозните и културни вярвания. Конфуцианството дава приоритет на семейната йерархия и синовната почит. И подчертава значението на размножаването в рамките на хетеросексуалните отношения.

Именно затова, особено в политическо отношение, страните от  Югоизточна Азия продължават да възприемат идеите на LGBTQ+ бавно и предпазливо.

На този фон решението на тайландското правителство да легализира еднополовите бракове е стратегическо отклонение от консервативната политическа номенклатура, преобладаваща в региона.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/NARONG SANGNAK

С този ход Тайланд показва желание да навлезе в една по-либерална политическа траектория. А това може да я утвърди като далновидна и приобщаваща нация.

Тайланд предизвиква статуквото и създава прецедент, който може да има значителен ефект върху възприятията на политиката в цяла Азия. Признавайки, еднополовите бракове, Банкок  може да окаже  значителен натиск върху съседните страни, които са с големи LGBTQ+ общности, но със строги анти-LGBTQ+ закони.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RUNGROJ YONGRIT

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама