Ябълката и надзора

21:05, 25 юни 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Технологичният гигант Apple  беше обвинен в нарушаване Закона за цифровите пазари на ЕС, който насърчава конкуренцията в технологичните индустрии.

След разследването, започнало през март тази година, европейските регулатори заявиха, че компанията налага незаконни ограничения на фирми за игри, на музикални услуги, както и на някои приложения.

Съгласно закона, целящ да усмирява най-големите онлайн играчи, Apple няма право да ограничава начина, по който компаниите комуникират с клиенти относно съдържание, разпродажби или други оферти, които по принцип са достъпни извън App Store.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CAROLINE BREHMAN

През март Apple вече бяха глобени 1,8 милиарда от Европейската комисия. Защото фирмата не уведомява клиентите си, че някои абонаменти за излъчване музика на живо са по-ниски извън App Store.

Сега санкциите могат да достигнат до 10% от глобалния оборот. И Apple имат една година, за да приведат действията си в съответствие със закона за цифровите пазари. Но регулаторите се надяват, че до глоба няма да се стигне. А конструктивният диалог с фирмата ще доведе до нужните корекции.

Окончателното решение по казуса се очаква да бъде обявено в началото на март 2023.

На този фон компанията отчете 383 милиарда долара приход за изтеклите дванайсет месеца. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JUSTIN LANE

В отговора си към Европейската комисия Apple защитиха своите практики, като посочиха, че правилата и таксите, които налагат са справедливи, предвид предоставянето на толкова голяма платформа за милиони потребители и предприемачи.

Компанията твърди, че в бъдеще нейните разработчици ще могат да насочват клиентите към уебсайтове, където да правят покупки извън App Store.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/JOHN G. MABANGLO

Защо ни е важно?

Обвиненията сигнализират, че Европейският съюз, който вече набра известност като агресивен регулатор на технологичната индустрия, не планира да намалява рестриктивните превантивни мерки.

В момента Amazon, Google и Meta също са изправени пред разследвания съгласно новите правила за конкуренция. А TikTok и X са под лупа, но по друг закон, предназначен да принуди интернет компаниите да контролират по-агресивно незаконното съдържание на своите платформи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER HOSLET

В този контекст Законът за цифровите пазари дава нови, по-мащабни правомощия на европейските служители. Те вече са оторизирани да разследват дейността на компаниите без тромавите процедури на традиционните антитръстови съдебни дела - удобна за фирмите вратичка, която гарантираше години преди да се стигне до категорично решение.

Обаче! Макар и да се стремят към защита на крайния потребител, правилата на ЕС заплашват да фрагментират световния технологичен пазар. Защото компаниите отлагат пускането на определени продукти и услуги към Европа, заради регулаторни опасения.

Пример за това е платформата Threads, подобна на Twitter услуга, която Meta пусна в блока чак пет месеца след премиерата в Съединените щати.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/IDREES MOHAMMED

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама