Европейски рокади

07:10, 02 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Лидерите на ЕС номинираха настоящия ръководител на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, за втори петгодишен мандат на върха на блока. Заедно с това естонският министър-председател, Кая Калас, беше избран на позицията Върховен представител на ЕС по външните работи. A бившият португалски премиер, Антониу Коща, за Председател на срещите на върха на ЕС.

Общото помежду им е, че и тримата кандидати са част от центристки, проевропейски фракции. Като Урсула фон дер Лайен принадлежи към дясноцентристката партия на Германия, Калас е либерал, а Коща е социалист.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER HOSLET

Точно това обстоятелство обаче провокира съпротива от страна на италианския министър-председател Джорджа Мелони. Преди срещата на върха тя заявя, че подобни назначения пренебрегват успехите, на последните избори за Европейски парламент, на твърдо десни партии.

Партии като нейната например.

Критиките идват след като италианският премиер, който оглавява десния блок на Европейските консерватори и реформисти (ECR), не беше включен в разговорите за номинациите. Въпреки факта, че ECR се превърна в третата по големина група в Европейския парламент.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Според Мелони европейските гласоподаватели са поискали от ЕС "да поеме по различен път от този, по който е вървял досега". Без да назовава имена, тя критикува "онези, които твърдят, че гражданите не са достатъчно зрели, за да вземат определени решения, и вярват, че олигархията е единствената приемлива форма на демокрация".

Защо ни е важно?

Макар и да беше очакван, възходът на десните партии се оказа доста по-умерен от това, което предричаха множество европейски експерти. Въпреки това тенденцията неизбежно ще окаже влияние върху разпределението на властта в Брюксел.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER HOSLET

За да бъде преизбрана, Урсула фон дер Лайен ще трябва да бъде готова да поддържа един нов, по-деликатен баланс.

Тук ангажиментът към десните правителства и партии на ЕС, както и поддържането на твърда позиция относно европейските принципи и политики, ще бъдат от решаващо значение. Освен това, при повторно председателство, Урсула фон дер Лайен неизбежно ще се сблъска с трупаното от години недоволство в европейския електорат.

Същевременно, на международната сцена, ЕС трябва да продължи да се утвърждава като силен играч. Заради нестихващата война в Украйна, разбалансираните отношения с Китай и новото президентство в Съединените щати.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/WILL LANZONI

Това ще изисква умело политическо маневриране и много съгласувани усилия.

Изглежда приемствеността в ръководството има потенциала да осигури стабилност и да зададе подходящата стратегическа посока. Стига позицията на блока да бъде единна.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER HOSLET

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:37, 02 юли 24

Само за малко отложи влизането си в затвора Урсула,много скоро Орбан и десните ще я пратят в историята,тя и това не заслужава!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама