Несподелена солидарност

06:50, 25 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика, Жозеп Борел, отне правото на Унгария да бъде домакин на предстоящата среща на министрите на външните работи и на отбраната.

Наказанието е заради позицията на Будапеща спрямо войната в Украйна. И е в унисон с европейското неодобрение за неотдавнашната среща на премиера Виктор Орбан с руския президент Владимир Путин.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Борел подчерта, че за действията на Унгария следва да има последствия. "Трябва да изпратим сигнал, дори и да е символичен".  От Будапеща пък отговориха, че ходът е "напълно детски".

Като държава-членка, Унгария е обвързана от член 24.3 от Договорите на ЕС. Той постановява, че всички страни трябва да подкрепят външната политика на Блока. "Aктивно и безрезервно, в дух на лоялност и взаимна солидарност", настоя Върховният представител Борел. 

"Вярно, държавите-членки са суверенни по отношение на външната си политика. Но доколкото те са членове на този клуб, трябва да спазват договорите, които сами са подписали“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Спазването на това задължение "не е нещо, което може да направите или не – вие трябва да го спазвате", заключи Борел.

Защо ни е важно?

Външната политика на Европейския съюз се основава на идеята за взаимна солидарност и лоялност между държави-членки. Различните интереси и политически ориентации на тези държави обаче нерядко поставят значителни предизвикателства пред постигането на сплотена и ефективна външна политика.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Позицията на Унгария спрямо Русия е ярък пример за това.

Правителството на Орбан провежда външна политика, която принципно се разминава с основния подход на ЕС. Унгария дава приоритет на двустранните отношения с Русия, вместо на колективната европейска позиция.

Но това не прецедент. Подобни разминавания се наблюдават при отношението членките към възхода на Китай, конфликтите в Близкия изток и отношенията със Съединените щати.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Силата, авторитетът и влиянието на ЕС зависят от неговата вътрешна сплотеност. Но уникалните исторически, икономически и политически контексти на всяка държава-членка оказват влияние върху нейните външнополитически решения. И това доста затруднява поддържането на единна позиция в Блока.

В конкретния случай действията на Жозеп Борел подчертават необходимостта от принудително налагане на колективните решения на Съюза. Дори това да крие риск от неизбежна конфронтация с някоя от държавите-членки.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER MATTHYS

Принципът на взаимна солидарност, както е залегнал в договорите на ЕС, не е просто амбициозен, а основополагащ елемент от функционирането на Блока. И доколкото той ще продължава да се напасва със сложния глобален пейзаж, противоречията между националния суверенитет и колективната отговорност винаги ще прозират в неговата външна политика.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:20, 25 юли 24

Жалко е ,че един толкова успешен съюз на независими и суверенни държави в началото се превърна в най -обикновена диктатура и то само заради алчни,некадърни,корумпирани и продажни лидери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама