На границата на приемливото

08:05, 29 юли 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Полският парламент одобри предложение за декриминализация  ползването на огнестрелни оръжия при самоотбрана на граничари. Законодателите твърдят, че мерките са належащи, за да се защитава границата с Беларус. НПО-тата отговарят, че се погазват човекшки права.

В същото време мигрантските трафиканти стават все по-агресивни.

Спорът се разрази след смъртта на 21-годишен войник, който бе намушкан докато се опитва да спре нелегално влизане на мигранти. Според заместник-министъра на вътрешните работи, Мачей Душчик, 13 граничари са претърпели трайни увреждания на здравето. Все след атаки на мигранти. Само в рамките на три години.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/VALDEMAR DOVEIKO

Оттогава всъщност тече и кризата по полската граница.

Заради последния трагичен инцидент, Полша възстанови забранените гранични зони. С което на практика блокира обществения надзор. Така, поне за известно време, журналисти и НПО ще трябва да имат пропуски, ако искат да влизат в зоните.

Варшава обвинява Беларус, че тенденциозно насърчава азиатски и африкански мигранти да влизат незаконно в Полша. С конкретната цел да се дестабилизира Европейския съюз. Мачей Душчик твърди, че незабавното връщане на мигрантите в Беларус ще бъде пропорционална реакция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/RAFAL GUZ

И подчертава, че мигрантите, които търсят международна закрила, не са били връщани.

Въпреки съображенията на неправителствените организации се оказва, че обществото подкрепя твърдата позиция на премиера Доналд Туск. Различни проучвания показват, че над 80% от гражданите са съгласни войниците да ползват оръжията си, когато отблъскват атаките на трафиканти или нелегални мигранти. 

Защо ни е важно?

Огромната обществена подкрепа за мерките сигнализира за оформянето на нова политическа атмосфера в Полша. В нея строгите гранични политики се считат за необходими и оправдани.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/

Правителството на Туск изглежда се възползва умело от опасенията за националната сигурност. И бърза да укрепи политическите си позиции. С ясното съзнание, че подходът рискува да отчужди части от населението, а и международната общност. Все хора, които считат мерките за нехуманни.

Според полското законодателство използването на смъртоносна сила е оправдано само при екстремни обстоятелства - самозащита или защита на други. Поне до момента. Едно разширяване обхвата на правомощията предполага значителни законодателни промени. И може да донесе със себе си увеличаване на възможностите за злоупотреба.

Президентите на Украйна и Полша във Варшава

Снимка: ЕПА/БГНЕС/

Да, става дума за защита на държавната граница. Но се подлагат на риск човешки животи. На хора, които не са въоръжени. И не търсят конфликт.

Някои държави, като Германия и Швеция например, продължават да се застъпват за по-отворени и хуманни миграционни политики. Други, като Полша и Унгария, възприемат все по-рестриктивна позиция. Така че благословията на Варшава, за стрелба на месо, само ще засили разделенията в ЕС по отношение на миграционната му политика.

Мачей Душчик, среща на министрите на вътрешните работи в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС/OLIVIER HOSLET

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:20, 29 юли 24

А защо идват в Полша тези мигранти?Защото Туск праща оръжия на украинците да се бият,да умират и да се разрушават домовете им,а после,когато те започнат да бягат ,стрелят срещу тях на границата.Същия изрод като Урсула,само се чуди как да остане на власт за сметка на чужди животи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама