Криптовалутите – печалба или риск от загуба

07:06, 27 фев 23 / Криптовалути Шрифт:
София Бояджиева

Живеем в динамично време и сме свидетели на не една и две икономически кризи. Степента на несигурност кара хората да обръщат по-голямо внимание не само на това за какво харчат парите си, но и къде и по какъв начин го правят. Разбира се, не на последно място е и интересът към възможността да спечелят още.

Криптовалутите и най-вече биткойн (Bitcoin) стават все по-популярен избор за инвестиране. За разлика от по-известните парични обращения, които съществуват в електронен вариант и са в централизирани банкови системи, контролът при криптовалутите е децентрализиран. С други думи правителства или корпоративни бордове не могат да произвеждат криптовалута, а и тя няма физическа форма, както банкнотите или монетите. Всички криптовалути са сравнително анонимни и могат да бъдат похарчени без да оставят следи точно кой и къде ги е използвал.

В случая с биткойн (първата децентрализирана криптовалута, създадена през 2009 година) управлението ѝ се осъществява от т.нар. блокова верига или блокчейн (на англ. block chain). Това представлява метод на съхранение на информация в компютърна мрежа, състоящ се от непрекъснато растящ списък (верига) от компютърни записи (блокове), свързани помежду си и криптографски кодирани. Базата от данни на транзакциите с биткойн се осъществява подобно на разпределена счетоводна книга, в която може да се копира и споделя синхронизирана дигитална информация, сортирана на различни сайтове в разни държави и институции, т.е. няма централен администратор.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобни схеми се прилагат и при други видове криптовалути.

Цялостното поддържане на валутата, включващо сигурността, пълнотата и баланса на регистрите, зависи от група независими хора, наречени копачи (на англ. miners). Техните задължения са валидирането на дата и час на транзакции според конкретната схема и добавяне на информацията в съответната счетоводна книга. Сигурността на въпросната счетоводна книга, или с други думи основата на криптовалутата, е в предположението, че по-голямата част от копачите я поддържат честно поради финансовите стимули за извършването на тяхната дейност.

Идеята за криптографичната електронна валута идва от компютърния учен Дейвид Чаум, я формулира през 1983 г. След доста години на използване на различни електронни валути и отпечатването на редица публикации по темата, през 2009 година е създаден  Bitcoin от предприемач (или предприемачи) под псевдонима Сатоши Накамато. През следващото десетилетие се създават и други нови различни криптовалути.
 
Много от криптовалутите имитират добива от залежи на благородни метали, т.е. скоростта на добиване намалява с напредването на процеса, поставяйки ограничение за общия брой единици. Колкото по-рано се хванеш на въртележката, толкова повече пари можеш да спечелиш. Бързото забогатяване обаче не винаги става лесно и стремежът към него в повечето случаи завършва със загуба на пари. Много арести (най-вече в САЩ) са направени във връзка с измами с криптовалути, а загубите на потърпевшите са за милиони долари, евро и разни други  и други валути. Известен пример в този аспект е българката Ружа Игнатова, осъдена за изграждането на финансовата пирамида OneCoin, предлагана като криптовалута. През 2022 година е включена в списъка на ФБР с десетте най-издирвани престъпници и оттогава все фигурира там. Този случай е отделен от новоразкритата мрежа за измами с криптовалута, действала в Германия, България, Кипър и Сърбия.

Снимка: БГНЕС/Благой Георгиев

У нас се разследват офисите на българската крипто банка Nexо, заподозряна в пране на пари, данъчни престъпления, банкова дейност без лиценз и компютърни измами.

Свободата и анонимността в интернет привличат, но не винаги водят до печеливши резултати. Желанието за бърза и лесна печалба е широко разпространено, особено сред младите хора, но при сериозните инициативи рисковете винаги трябва да бъдат претегляни много прецизно.

Тази констатация е важна, защото при такъв вид начинания трябва да се подхожда с голямо внимание, особено когато се отнасят до инвестиране с криптовалута.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Стефан Христов 07:01, 15 мар 23

Повдигате много интересна тема, за читателите ви ще бъде любопитно да научат още за крипто света

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама