Шпионски игри

09:20, 15 авг 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Агенти на иранските тайни служби хвърлят "журналистически" усилия, за да повлияят на президентските избори в САЩ. Според изследване, публикувано от Microsoft, режимът в Техеран активно създава сайтове за фалшиви новини.

Съдържанието е насочено едновременно към либералните и към консервативните избиратели.

Една от въпросните платформи, за които се знае, че е създадена от ирански агенти, описва бившия президент Доналд Тръмп като "надрусан слон в магазин за порцелан на MAGA". Или пък като "побеснял откачалник". Друг сайт, считащ себе си за "достоверен източник на консервативни новини" в щата Джорджия, се фокусира върху проблемите на LGBTQ общността и смяната на пола.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ABEDIN TAHERKENAREH

Опитите на иранските служби обаче не са особено успешни, защото никой от сайтовете не е придобил популярност в социалните медии. Макар че според Microsoft, това може да се промени с наближаване на изборите.

Докладът, съставен от материали с отворен код и огромно количество вътрешни данни на софтуерния гигант, е пълен с примери за това, което служители на американското разузнаване описват като "перманентна скрита кампания". 

Microsoft счита, че дейността на иранските структури цели подкопаване на кандидатурата най-вече на Тръмп. Главно чрез увеличаване на "социалните разногласия" в САЩ, преди изборите през ноември.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHAEL REYNOLDS

Докладът подчертава, че броят на "гастролиращите играчи", които се опитват да провокират обществено противопоставяне около изборите, непрекъснато расте. И то още от времето на мащабните усилия, които Кремъл хвърли, в опит да повлияе на кампанията през 2016-та.

Защо ни е важно?

"Журналистическата" дейност на иранските агенти, разбира се е само част мащабна акция за чуждестранна намеса в американските избори. Освен фалшивите новини, непрекъснато се провеждат, хакерски атаки и секретни операции, които са далеч по-опасни и ефикасни. Те се целят главно в подкопане на доверието в изборния процес и въобще в демократичните институции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/IRANIAN SUPREME LEADER OFFICE

Техеран възприемат изборите в САЩ като възможност да отмъстят на държавата, която през годините им е налагала особено тежки санкции. Но не само. За Иран има голяма разлика кой точно заема Овалния кабинет. Защото, в исторически план, републиканските и демократичните администрации са третирали доста нееднородно проблема с иранския режим.

Контрастът между администрациите на Обама и тази на Тръмп е отличен пример за това. Докато Обама търсеше ангажираност и многостранна дипломация, Тръмп държеше на  максимален натиск и санкции до дупка.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ABEDIN TAHERKENAREH

Затова, когато Иран смята, че даден кандидат вероятно ще следва по-балансирана политика към Техеран, той пробва всячески да саботира, отслаби и дискредитира опонента му. 

Крайната цел е повторно влизане в ядрената сделка и облекчаване на санкциите. Като стратегията не е избиране на "приятелска" администрация, а създаване на удобна за Техеран политическа среда в САЩ. Такава, която би довела до по-благоприятна международна нагласа към Иран.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/SARAH YENESEL

Всяко успешно подкопаване легитимността на демокрацията в САЩ е отслабване позицията на Америка като глобален лидер. И оспорване на политическите ценности, които САЩ "изнасят" зад граница.

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:33, 16 авг 24

На американците все някой друг отвън им е виновен за проблемите вътре в държавата.Какво са им виновни Иран или Путин,че се стреля на всяка крачка,че влизат вълни от мигранти,че политиците им са алчни и корумпирани,че икономиката не върви,че банки фалират.Хубаво е да се огледат около себе си и да оправят собствената си кочинка и после да изнасят демокрация,която всъщност вече не съществува......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама