Руднинкай

07:05, 22 авг 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Литва започна изграждане на военна база, в близост до границата с Русия и Беларус. Базата ще бъде първото постоянно разполагане на германски сили в чужбина след Втората световна война.

В този смисъл инициатива e историческа промяна във военната политика на Берлин.

Очаква се базата да бъде завършена до 2027 г. и да предостави възможност за настаняване на близо 4000 боеспособни германски войници.

Президентът на Литва Гитанас Науседа Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHAEL REYNOLDS

Локацията е Руднинкай, бивша авиобаза с полигон, само на 20 километра от беларуската граница. Което подсилва нейното стратегическо значение. Този ход е част от мащабните усилия на НАТО за укрепване на отбраната в Източна Европа. И адекватен отговор на нарастващата руска агресия в региона.

Официални лица в Литва гледат на германското военно присъствие като на спирачка за потенциално руско нахлуване. Затова през последните месеци балтийската нация увеличи своя бюджет за отбрана до 3% от БВП. С идеята да финансира проекти като въпросната база.

Германската страна също участва със солидно финансиране в проекта.

Министърът на отбраната на Литва Лауринас Кашунас описа проекта като "огромна инвестиция" в жизненоважното успокояване на литовската общественост.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/TOMS KALNINS

А германският министър на отбраната Борис Писториус сравни ситуацията с разполагането на съюзнически сили в Западна Германия, по време на Студената война. Той подчерта, че това има огромна символична и практическа стойност за поддържане на европейската сигурност в бъдеще.

Защо ни е важно?

Създаването на базата Руднинкай символизира недвусмислен ангажимент за колективна отбрана. Особено предвид член 5 на НАТО, който гарантира взаимна отбрана между държавите-членки.

Борис Писториус и Лауринас Кашунас Снимка: ЕПА/БГНЕС/HANNIBAL HANSCHKE

Разполагайки германски войски в Литва, НАТО демонстрира решимостта си да защитава своите източни членове, които са най-уязвими от руска агресия поради географската си близост.

Исторически погледнато Германия винаги е била предпазлива в поемането на военни ангажименти. Главно поради спорното си миналото. Но с решението да разположи свои войски в чужбина, страната демонстрира готовност, най-накрая, да заеме позицията си на ключов гарант за сигурността на Европа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/VALDA KALNINA

Берлин е готов да поеме повече отговорност в рамките на НАТО. И създава прецедент за бъдещи операции, които изискват стабилни защитни механизми. Защото базата Руднинкай ще подобри европейската отбранителна архитектура и готовността на Алианса за реакция в кризисни ситуации.  

А психологическото измерение на 4000 германските войници в такава близост до Русия ще бъде огромно. След реализиране на инициативата, Русия неизбежно ще трябва да се съобразява с добре въоръжено присъствие на НАТО.

Само на километри от границите ѝ.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/GAVRIIL GRIGOROV

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 10:40, 22 авг 24

Да сте видели някъде близо да границите на А мерика или на някоя европейска държава руски военни бази?!?!Кой тогава е агресора?С новата база НАТО и САЩ правят литовските граждани заложници и жертви на алчни и безмозъчни управници,които мислят ,че някога ще успеят да победят и ограбят Русия.Един известен българин в такива случаи казва-да духат супата!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама