Прогонването на ,,Лукойл“

06:05, 25 авг 23 / Блиц Шрифт:

България няма да плати нищо на руската компания ,,Лукойл“ за предсрочното прекратяване на концесионния договор за пристанище ,,Росенец“.

Същевременно в Министерския съвет предстои да бъде създадена група, която да координира всички необходими дейности от страна на държавата за осигуряване на поетапен преход към преработка на неруски петрол за рафинерията в Бургас.

С това настъпва краят на ерата на икономически и политически привилегированото отношение към най-голямата руска частна петролна компания. Влиянието на ,,Лукойл“ символизираше упадъка на система, изградена с помощта на държава, която не е в състояние да се справи с криза при форсмажорно спиране доставките на суров петрол от Русия.

През последните години търговията с руски петрол утвърди външното влияние в страната ни, проправяйки му път до вземане на стратегически решения.

Зависимостта на България от  руски петрол беше една от основните причини, за обединените усилия на целия политически спектър за баланс между санкциите на ЕС и порочните финансови обвързаности с руския полит елит.

Въпреки отчаяните вопли от всички посоки, прекъсването на обвързаността с ,,Лукойл“ на практика се явява първото истинско доказателство, което България дава за своята проевропейска насоченост и реална подкрепа за каузата на Украйна.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 11:25, 25 авг 23

Тепърва ще видим последствията,нали бензина за 1 седмица мина 3лева благодарение на задружните усилия на евроатлантическите изроди от ПП и герб Повтаря се миналогодишния цирк и ако на обикновените хора със 780лв заплата им се наложи пак да плащат космически цени на храните,тоя път ще стегнат вратовръзката на кокорчо за последно ....

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама