Боуи не е явление, той е състояние

06:18, 10 мар 23 / Свят Шрифт:

Дейвид Боуи – космически пришелец, провокатор с двойна сексуална ориентация, баща на глем рока, „дядо“ на Мерилин Менсън…

И още безброй причини един ден да посетим бъдещия, посветен на тази икона център, който ще отвори врати в олимпийския парк „Кралица Елизабет“ в Стратфорд през 2025 година. На място ще се докоснем до палтото, създадено от Боуи и дизайнера Маккуин за обложката на албума Earthling, както и до костюмите на Зиги Стардъст. Но нека да припомним някои цветни моменти от живота на този „плашещ талант“, както го определя Брайън Мей.

Детство в Южен Лондон, майка разпоредителка в киното, саксофон на 13 години, експеримент със секса на 14, захлас по божествения Литъл Ричард и песента му Tutti Frutti, подражание на бунтовния Джеймс Дийн, сериозен удар в окото след побой заради момиче, нарушено зрение и очи с различни цветове, уроци в школата на известния мим Линдзи Кемп…

Дотук сякаш няма нищо особено. Едно дете на следвоенната депресия, записано като Дейвид Робърт Джонс, родено на 8 януари 1947 година. Но с още една рождена дата – 1 юни 1967 година, когато излиза албум, на който феновете виждат името Дейвид Боуи. Певецът взима на заем фамилията на американския войник Джеймс Боуи, получил прякора си David Knife заради умелото си боравене с ножа. Дейвид наистина наподобява острието на нож. Слаб, с остър профил, дълги, сухи ръце и крака.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ROYAL MAIL

Открива свободата в ексцентричността и в радикалната промяна.

Кариерата му се пресича с „децата на цветята“, но той ги подминава. В края на 60-те години Боуи и жена му Анджи живеят в Хадън Хол, огромна викторианска къща в Бекенхам, Южен Лондон. Много често къщата приютява музиканти като Мик Ронсън и Джон Кеймбридж, както и доживотния приятел на Боуи, продуцента Тони Висконти. Къщата е известна като бохемско място за експериментиране със секса. Според Анджи там се събират всички, които са извън мейнстрийма. В автобиографията си тя пише: „Светът започна да говори за къщата. Дейвид пребоядиса хола в тъмнозелено, дървените готически столове в червено, а аз ги преоблякох в кадифе. Закачих 26 дантелени ярко червени пердета. Тази стая е на обложката на The Man Who Sold the World. Нашите антики, голямата арт нуво колекция на Дейвид и деко елементите, наистина блеснаха в тази нова обстановка. Гостите ни приятно мързелуваха и се забавляваха в лукс. Да, това беше обкръжение за звезди.“

В бохемската къща се консумира органична храна, ползват се наркотици и се упражнява разнообразен секс.

Хадън Хол става място за среща на различни алтернативни идеологии и какви ли не луди идеи. В лабораторията на Хадън Хол се заражда идеята на Боуи, че в края на 60-те ще се появи новият човек. Освен многото велики парчета Боуи публично отправя въпроса: „Какъв е нашият пол?“ Експериментите не са му чужди: Бях „кралица“ преди доста време.  Известно време бях 50% на 50%. Изкушавам се, когато съм в Япония. Там има толкова хубави момчета около18-19-годишни. Имат прекрасен начин на мислене. Те са „кралици“, докато не навършат 25. След това стават самураи, женят се и имат много деца. Харесва ми“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/WILL OLIVER

Пресъздаденият от него образ на Зиги Стардъст, най-вероятно неговият нов човек от края на 60-те, е жилаво, рижаво, безполово извънземно с боядисано лице. Тогава, през 70-те, той несъмнено става мистерия. Зиги Стардъст е носител на ролята на експеримента в секса, бляскавата надпревара на сцената и самовлюбеността. А в живота през 70-те и 80-те Боуи мечтае да стане диктатор. Може би, единственото му несбъднато желание, просто не успял да бъде това. През 2016 г. смъртта, този непроверен слух, слага край на чудатостите му на Земята.

 

 

 

 

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Катерина Стратиева 07:33, 10 мар 23

Това може би ще се превърне в любимата ми статия!!! Пленяваща история, която трябва да бъде разказана по подобаващ начин, а този отговаря напълно на условието. Със сигурност ще се връщам тук!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама