Там, където Изтокът среща Запада

12:22, 25 май 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

За да бъде осигурено постоянно поле за провеждане на диалог между Европейския съюз и Индия, през февруари двете световни сили създават структура, чрез която да засилят отношенията си като стратегически партньори в сферата на цифровите и търговските политики, а именно – Съвет по търговия и технологии (СTT), подобно на вече съществуваща такава между ЕС и САЩ.

Съветът по търговия и технологии (СTT) провежда първата си среща в Брюксел на 16-ти май, за да проправи път за сътрудничество в няколко стратегически области.

Основна цел, зададена пред започващото партньорство, е да бъде постигнато сближаване в няколко аспекта на цифровата политика, като до момента най-силно несъгласие предизвикват въпросите за регулациите на трансграничния поток на данни.

Последният проект, който индийската страна разработва за защита на потока на данните, публикуван през месец ноември миналата година, бива определян като по-неефективен от предхождащите го, особено по  отношение на разработването на институционални механизми.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/India Press Information Bureau Handout

Намерението за укрепването на стратегическото сътрудничество между Европейския съюз и Индия чрез СTT възниква през април 2022 година по време на среща на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и индийския министър-председател Нарендра Моди в Ню Делхи.

Ангажиментът, който поемат двете световни сили, се обвърза и със съвместно разработване на проекти за квантови суперкомпютри, насочени към разрешаването на обществени проблеми като изменението на климата и персонализираната медицинска грижа.

След провеждането на първата среща на СTT се достига до заключения, които сочат, че за в бъдеще трябва да бъде засилена координацията на политиките относно изкуствения интелект,  полупроводниците и развиването на цифровите умения, като от значение за идеята е тя да бъде приведена в съответствие със стандартите на 5G мрежите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Julien Warnand

В заключение европейският комисар Маргрете Вестагер определя поставеното начало на предстоящото сътрудничество като обещаващо.

Защо ни е важно?

Индия е една от най-бързо развиващите се икономики, които се осмеляват да водят битка за надмощие дори с Китай, за първото място в света по отношение на БВП, като целта е това да се случи още през това десетилетие.

Сътрудничеството с най-голямата демокрация, и то по отношение на глобалната цифрова политика, не само, че ще улесни достъпа на Европейския съюз до бързо развиващия се азиатски пазар, но и ще му помогне в дългата битка за налагане на правила, които да се превърнат в глобални стандарти.

Една от основите цели, които Брюксел си поставя за развитието на отношенията с новия си партньор, е свързана с това да насочи Ню Делхи към нарастващия западен консенсус за създаването на глобални цифрови и технологични стандарти за всичко – от простото телекомуникационно оборудване  до следващото поколение на т.нар. квантови изчислителни технологии.

Снимка: PIXABAY/Tham Yuan Yuan

Чрез подобно сътрудничество между страните от ЕС и Индия се открива възможност да бъде създаден единен фронт срещу усилията на другите световни сили, които се опитват да наложат своето виждане за това по какъв начин трябва да се развиват международните правила за употребата на потока от данни.

Досега Индия избягваше всяка възможност да заема страна по много от тези въпроси, въпреки че води своя геополитическа и икономическа надпревара с Китай. Настоящото положение обаче изисква да настъпи промяна поради желанието на правителството за по-широк износ на своите услуги в сектора на цифровите технологии – инициатива, която Брюксел всъщност е нетърпелив да подкрепи.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Dean Lewins

ЕС се намира в ситуация, в която не иска напълно да прекъсне връзките си с Пекин, но същевременно желае да даде знак, че е готов да внесе разнообразие във веригите си за обмен на технологии, стоки и услуги.  От друга страна Индия продължава да се стреми към воденето на политика, която да съхрани Азия многополюсна във всяко едно отношение.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:53, 25 май 23

Странно е как изведнъж и Индия реши да се свърже с Запада

2 Анонимен 16:16, 25 май 23

Малко е закъсняла Урсула,надявам се индийците да са достатъчно умни и да си я пратят по живо по здраво като китайците,пионката на Байдън......

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама