Блокиране на път без изход

07:05, 06 фев 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Хиляди европейски фермери призовават лидери на своите държави да сложат край на споразуменията за свободна търговия между Европейския съюз и трети страни.

Те желаят преразглеждане на споразумения като ,,Меркурос“, на вноса на селскостопански продукти и на бюрокрацията, свързана със селскостопанските и екологични разпоредби.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Anna Szilzgyi 

Възмущението е обхванало целия Съюз и предизвиква масови демонстрации. Стига се дотам, че фермерите дори блокират ключови пътища в Белгия, Франция и Италия. Целта им е да затруднят търговията в големите пристанища и други стратегически локации.

Френската полиция например арестува 91 души, които решават да нахлуят в най-големия хранителен пазар в Европа.

В същото време на магистралата Париж-Брюксел гневни фермери изписват с огромни жълти букви Урсула, ние сме тук! С еднаква доза отчаяние и желание за бунт те предупреждават Европейската комисия да не пренебрегва призивите им.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yoan Valat 

В отговор на случващото се върхът на Европейския съюз решава да организира среща за потушаване на кризата.

Въпреки че много от оплакванията се споделят от фермерите по целия континент, някои от исканията варират в зависимост от страната, в която се намират.

Например в Германия протестите са и срещу плана на Берлин за постепенно премахване на данъчните облекчения върху селскостопанския дизел. Според фермерите това ще ги доведе до фалит. А в Нидерландия пък се бунтуват срещу изискването за намаляване на азотните емисии.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Oliver Matthys

Навсякъде обаче основният въпрос си остава: - Как да продължим да произвеждаме, но повече и с по-добро качество?“

Защо ни е важно?

Предизвикателствата пред европейското селско стопанство са многостранни. Те са комбинация от влошаването на околната среда, икономическия натиск и политическата инерция.

Докато много политици остават изненадани от мащаба на европейските фермерски протести, предупредителните знаци в действителност са очевидни от години.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Sebasrien Nogier

В основата на проблема стои противоречието между императивите на съвременното земеделие и необходимостта от защита на все по-крехките екосистеми на нашата планета. Европейските фермери се оказват уловени в мрежа от регулации и пазарни влияния, които все повече ограничават тяхната автономност и правото им на справедлив доход.

Междувременно правителствата и селскостопанските групи по интереси често избират да отлагат намирането на значими решения, заменяйки ги с краткосрочни корекции.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Bart Maat

Пример за това е Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз. Нейните реформи са последователни и целят да отговорят на опасенията за околната среда, но въпреки това не успяват да осигурят значима промяна.

Едновременно с това насочването на милиарди евро към доминиращите хранително-вкусови сектори намалява възможностите за прилагането на повече иновации с голям потенциал за трансформация на пазара.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/Yoan Valat 

Засега политиците отговарят на фермерските протести повече с краткосрочни отстъпки и политическа целесъобразност, отколкото с дългосрочна визия и лидерство. Но докато протакат и приоритизират единствено собствените си политико-икономически интереси, предизвикателствата пред европейското селско стопанство само ще се изострят.

 

 

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 jesous 13:56, 06 фев 24


Best online money making method to work online and start making extra $19k or even more by doing this easy job from home. my last month's earning with this are $18583 and i am doing this just for 3 hours a day very easy work and regular income from this are amazing. everybody can now get this job and start making dollars online by follow instructions on this web...

http://www.cash.salary49.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама