В черния списък на ООН

19:05, 12 юни 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Организацията на обединените нации за пръв път добави израелската армия, Хамас и въоръженото крило на Палестински ислямски джихад към своя списък с нарушители правата на децата.

Трите субекта се нареждат сред множество враждуващи страни, които носят отговорност за убийството и осакатяването на стотици хиляди души.

Според генералният секретар на ООН Антониу Гутериш конфликтът между Израел и палестинските групи е довел до нарушения с безпрецедентен мащаб и интензивност. Особено в Газа.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MOHAMMED SABER

"Децата поеха тежестта на умножаващите се и ескалиращи кризи, които бяха белязани от пълното незачитане на техните права и по-специално – правото им на живот", се посочва още в доклада на ООН.

ООН съобщава за повече от 8 000 тежки нарушения само през 2023 г. Те са извършени срещу 4247 палестински и 113 израелски деца. Но проверката продължава, а постъпилите съобщения за загинали и ранени деца, които все още предстои да бъдат проверени, се умножават с всеки изминал ден.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/HAITHAM IMAD

Защо ни е важно?

Поставянето на  Израел и Хамас в списъка на ООН означава, че и двете страни са идентифицирани от ООН като замесени в действия, които нараняват много деца по време на войната помежду им.

Това е част от усилията на ООН да наблюдава и докладва за тежки нарушения срещу подрастващи в райони, засегнати от въоръжени конфликти.

Такива нарушения включват убийство или осакатяване на деца, набиране или използване на деца като войници, сексуално насилие срещу деца, отвличане на деца, атаки срещу училища или болници и отказ на хуманитарен достъп до деца.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/HAITHAM IMAD

Влизането в списъка гарантира, че нарушенията са документирани, което създава исторически запис. Той може да се използва за бъдеща отчетност. Затова документацията е от решаващо значение за всякакви потенциални правни действия, обезщетения или процеси на истина и помирение след конфликт.

Той може да послужи и като възпиращ фактор за бъдещи нарушения, създавайки прецедент, че подобни действия няма да останат незабелязани или ненаказани.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/ATEF SAFADI

За Израел и Хамас тази намеса на международната общност може да станев предпоставка за преоценка на военните стратегии и политики. А за международните органи, докладът е основание за налагане на повече строги санкции.

Докладът на ООН измества фокуса от военните и политическите аспекти към правата на човека и хуманитарните въпроси, насърчавайки прилагането на по-състрадателен подход към разрешаването на конфликта.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/WAEL HAMZEH

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама