От Г-7 с любов

07:25, 18 юни 24 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

Лидерите на Г-7 отправиха острo предупреждениe срещу Китай заради подкрепата му за Русия. Те обвиняват Пекин, че е "позволява" ескалацията на войната между Москва и Киев.

Съвместното изявление, публикувано в края на срещата на върха, е заявка за значително по-твърдо отношение спрямо азиатската страна, сравнено с предишните години.

"Постоянната подкрепа на Китай за руската отбранителна промишленост позволява на Москва да подържа незаконната война в Украйна. Това има значителни и широкообхватни последици за сигурността", заявяват лидерите на Г-7.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/URS FLUEELER

"Призоваваме Китай да прекрати трансфера на стоки, които впоследствие биват интегрирани в руския отбранителен сектор".

Това остро предупреждение се случва в момент, в който Вашингтон отново активизира дипломатическите си усилия, за да убеди Европа да приеме по-твърда позиция спрямо външната политика на Пекин.

От началото на новата президентска кампания на демократите, Съединените щати възобновиха призивите към европейските партньори от Г-7, включително ЕС, Франция, Германия, Италия и Великобритания, да се присъединят към санкциите спрямо Китай.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/CHRIS KLEPONIS

Според администрацията на президента Байдън ролята на Китай в подкрепа режима на Путин, във войната срещу Украйна, означава, че Пекин е избрал да застане на страната на Русия срещу Запада.

Защо ни е важно?

 

Съвместното изявление на върха на Г-7 е промяна в подхода на седемте страни към Китай. То подчертава нарастващото единство между западните нации за открито противопоставяне на китайската помощ за Русия.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/MICHAEL BUHOLZER

Призивът, който те отправиха отразява мащабната стратегия за икономическо и военно изолиране на Русия. Като всичко накуп цели промяна в хода на войната.

Още от своето начало руската агресия стимулира западните демокрации, включително страните от Г-7, да демонстрират единство и солидарност срещу явното погазване на международните норми.

Съгласуването на външнополитическите действия в Г-7 може да окаже силно влияние за неутрализиране на авторитарните режими и поддържане на глобалната стабилност.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/URS FLUEELER

На този фон значението на Китай като икономическа сила и глобален политически играч се откроява като ключова променлива в стратегията на западните сили. Икономическите връзки между Пекин и Москва улесняват продължителността на руско-украинската война.

Така китайската външна политика поставя под въпрос западните ценности и интереси.

Намаляващото влияние на традиционните западноцентрични модели в международните отношения доведоха до възхода на една все по-диференцирана властова структура. В глобален мащаб. При това в рамките на само няколко години. И главно като следствие от начина, по който руско-украинската война промени глобалните съюзи и международните възприятия за значението на сигурността.

Снимка: ЕПА/БГНЕС/URS FLUEELER

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 09:20, 18 юни 24

Значи за едни може,за други -не?!Ами да поставим въпроса така-призоваваме европейските държави да спрат да слугуват на САЩ и да воюват срещу Русия от нейно име!Щом американците имат проблем с Русия да го решат сами-да изпратят само свои войски,да налагат лично санкции,а да не се крият зад други.Тогава могат да имат претенции,че Китай помага на Русия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама