След помощта идва търговията

17:19, 18 мар 23 / Защо ни е важно Шрифт:
Вангелия Чорбаджийска

С решение на Министерския съвет на 15.03.2023 година беше приет документ, чрез който се регламентира предоставянето на последваща помощ за Украйна да се извършва с последващи споразумения към Споразумението от 5 декември 2022 година. Това следва да се случи чрез ратифицирането от Народното събрание на Допълнителното споразумение, подписано на 3 януари 2023 година между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна, относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

До 5 декември информацията за количеството и вида на предоставяната военно-техническа помощ е засекретена.

От правителствената пресслужба съобщиха, че засега дори не се  разглежда възможността за подписване на нов договор между България и Украйна за предоставяне на военна помощ

На фона на това ключово се оказва посещението на европейския комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон, според когото българската страна има интерес от повишаването на капацитета на отбранителната си индустрия. От Министерски съвет обаче посочиха, че с това страната ни не се ангажира с предоставяне на оръжия на Украйна. Въпреки това еврокомисарят по-късно обясни, че посещението му в България е свързано със схема за муниции за Украйна. Той предлага страната ни да извършва кръгова търговия. Пред „Политико“ Бретон коментира визитата си в София и оръжейните заводи в района на Сопот, като заяви, че българските фирми ,,имат капацитета да увеличат доставките до настоящите си клиенти, които са членове на ЕС. Страните, които имат запаси, ще могат да ги дадат на Украйна, а производителите ще могат да увеличат продукцията си, за да попълнят тези запаси. За мен е много важно да имам тази гаранция“.  Според него е време да се премине от планове към действия и да бъдат избрани фабрики, способни бързо да увеличат производството си.

Снимка: БГНЕС/ЕК

Това посещение е част от т. нар. ''отбранителна обиколка'', която еврокомисарят Тиери Бретон извършва с цел увеличаване на потенциала за производство на муниции. Предстои му да посети Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния.

Защо ни е важно

Често в общественото пространство се разглежда въпросът за това какви са ползите и загубите за Европа вследствие на военния конфликт. Мненията са на двата полюса. От една страна, стои твърдението, че Европа постепенно бива изтощавана от протичащите на територията й военни действия. От другата страна, се откроява схващането, че настоящата ситуация всъщност е изключително изгодна за развитието на търговските взаимоотношения на континента.

Случващото се в България обаче, сякаш потвърждава второто твърдение. Според приетия документ от МС помощта, която страната ни предоставя трябва да бъде регламентирана, като в настоящия момент дори не се предвижда оказването на такава. Но  тази разпоредба всъщност не засяга търговските взаимоотношения, които държавата предвижда да осъществява. Предложеният план за кръгова търговия ще узакони непрякото предоставяне на помощ от българска страна, превръщайки ни в производител на муниции, които чрез посредник отново ще достигат до Украйна. Чрез подобен план Европа продължава да бъде съюзник на Украйна, но и извлича значителна икономическа полза от конфликта. Това предизвиква подозрението, че военните действия в даден момент ще бъдат изкуствено провокирани с цел удължаване на тяхната продължителност и респективно запазване на икономическата облага за по-дълъг период от време.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 19:43, 18 мар 23

Поставят ни в много неизгодна позиция, въпреки обещанието за търговия, всъщност ни изземват пазара за оръжия

2 Анонимен 18:42, 19 мар 23

Предлагам всяка държава,гласувала да се изпрати оръжие на Украйна да изпрати като доброволци половината си парламент и половината от Европейския парламент,и без това са прекалено много.А от ЕК след като иззеха контрола от държавата ни върху икономиката,селското стопанство,ваксините сега се опитват да ни прецакат Козлодуй и оръжейния бизнес.Ангел Джамбазки може да е много шашав,но им каза истината в очите-край на глобализма,да живеят националните държави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама